Der Standard: România generează miliarde de euro pentru Austria

11 Iul 2015
Der Standard: România generează miliarde de euro pentru Austria
 În ciuda dezbaterii privind asigurările sociale pentru imigranții UE în Austria, cifrele arată că banii vin din est în Austria și nu invers. Cel puțin la această concluzie au ajuns jurnaliștii de la cotidianul austriac Der Standard.  

Ministrul de Externe al Austriei nu și-a făcut mulți prieteni în România când a anunțat că asigurările sociale pentru imigranți vor fi limitate la nivelul țării de origine. Astfel, o familie de români, care lucrează în Austria, nu va putea încasa mai mult de 300 de euro ajutor social.

Austria plătește anual 150 de milioane de euro pentru copiii din străinătate. “În acest context nu se aduce deloc în discuție cât câștigă firmele europene, în special cele din Austria, de pe urma extinderii UE spre est. Să luăm cazul OMV”, notează Der Standard.

”Fostul gigant românesc Petrom a generat, din 2004 pâna acum, profituri de 10 miliarde de euro pentru OMV. Chiar dacă firma susține că a reinvestit 90% din profit, cert este că în zece ani au dispărut 50.000 de locuri de muncă. Statul austriac, care deține 31,5% din OMV, a avut câștiguri clare din activitatea în România”, scriu austriecii.

Un concern, fie el și de asemenea dimensiuni, nu este reprezentativ pentru imaginea de ansamblu, așa că austriecii au analizat bilanțul economiei austriece din ultimii ani.

“Austria este printre cei mai mari investitori în toate țările din estul Europei: pe locul 1 în Slovenia și Croația, locul doi în România, Bulgaria, Cehia și Slovacia, locul 4 în Ungaria”, adaugă sursa citată.

Bilanțul a fost analizat de Institutul Internațional pentru Comparații Economice din Viena. Între 2006 și 2014, firmele din Austria au avut câștiguri de 31 de miliarde de euro. Doar un sfert, 8,3 miliarde, au fost reinvestiți în acele țări. Restul de 22,7 miliarde s-au întors în Austria și au adus beneficii statului prin plata taxelor și impozitelor aferente.

Afacerile cu bunuri mobiliare au generat în cei opt ani alte 5,7 miliarde de euro, în timp ce cele cu credite și depozite au adus, în ciuda crizei, încă 10,9 miliarde. Începând cu mai 2004, exporturile din Austria spre est au resimțit o creștere de 72%, mai exact 25,3 miliarde. S-au majorat și importurile din est, însă bilanțul rămâne net favorabil statului austriac.

Muncitorii sezonieri și lucrătorii frontalieri au generat venituri de 2,9, respectiv 6,1 miliarde de euro.

„Per total, bilanțul pozitiv evident nu se va schimba în anii ce vor urma. Institutul prognozează o creștere economică medie de 3% în statele UE din est. Astfel, economia austriacă își poate face speranțe pentru noi impulsuri din est“, este concluzia jurnaliștilor de la Der Standard.




Alte stiri din Business

Ultima oră