Angela Filote (CE): Competitivitatea economică din România este obținută prin salarii mici, nu prin calitate

09 Mar 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Angela Filote (CE): Competitivitatea economică din România este obținută prin salarii mici, nu prin calitate


"Remarcăm cu toții creșterea economică înregistrată de România în ultimii ani. Avem de-a face cu o situație paradoxală: România se află în topul creșterii în Uniunea Europeană, dar în același timp este și în topul sărăciei. Aceasta înseamnă că modelul de creștere nu lucrează în beneficiul cetățenilor. Comisia Europeană dorește să se asigure că evoluția economiei României este echilibrată, având drept model de competitivitate calitatea și inovarea în locul costurilor reduse cu forța de muncă", a declarat Angela Filote, cu ocazia prezentării Raportului de țară pentru România, realizat de Comisia Europenă.
Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat miercuri, 9 martie 2016, în parteneriat cu Ministerul Finanțelor Publice, o dezbatere despre raportul de țară privind economia românească, publicat în data de 26 februarie 2016.
Raportul menționează progresele înregistrate de Romania și atrage atenția privind riscurile reprezentate de măsurile fiscale și de salarizare luate în afara programului anual de bugetare.
Totodată, Comisia Europeană încurajează relansarea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asumarea unor politici fiscale responsabile, acestea fiind de altfel prioritățile pentru 2016 ale Semestrului european, instrumentul de coordonare la nivel european a politicilor economice naționale. În plus, săptămâna aceasta, Comisia Europeană a anunțat ieșirea României din grupul țărilor care înregistrează dezechilibre macroeconomice.
"Creșterea economică în România este sustenabilă și se bazează pe investiții. Rata investițiilor a fost printre cele mai ridicate la nivel european, ajungând la 24,9% din PIB, și ne aşteptăm să crească pe termen mediu. Suntem conştienţi că pentru menţinerea acestor tendinţe pozitive avem nevoie de continuarea și accelerarea reformelor structurale”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
În privința investițiilor, Angela Filote a reamintit că la nivelul UE există o mare oportunitate de relansare, prin planul Junker. "Acest plan este derulat în mai multe state membre, dar România încă nu participă", a mai spus reprezentantul CE.
Angela Filote a precizat că Raportul de țară a fost elaborat de Comisia Europenă și va fi urmat de un răspuns al Guvernului, Programul Național de Reformă și prin Programul de Convergență.
În noiembrie 2015, Comisia Europeană a prezentat Analiza anuală a creșterii, punctul de pornire al Semestrului european 2016. La finalul lunii februarie 2016 au fost publicate rapoartele de țară ce analizează politicile economice și sociale ale statelor membre. Statele membre urmează să transmită Comisiei Europene, în aprilie, programele naționale de reformă și de convergență. Pe baza acestora și a rapoartelor de țară, Comisia va prezenta recomandări specifice pentru fiecare stat membru.

Alte stiri din Business

Ultima oră