New York Times: băncile din Europa sunt pregătite pentru criză, dar nu pentru aceasta!

06 Apr 2020 | scris de A.A.
New York Times: băncile din Europa sunt pregătite pentru criză, dar nu pentru aceasta!

Impactul financiar al coronavirusului a depășit toate scenariile pentru care erau pregătite băncile și se îndreaptă spre o nouă criză.

Frankurt: trebuia să fie o simulare. Guvernele aveau să asiste băncile în încercarea de a gestiona o posibilă criză însoțită de un picaj economic, scăderea drastică a prețului acțiunilor și a puterii de cumpărare. Înainte de a începe simulările, au fost lovite de criza financiară ce însoțește criza medicală: fabricile sunt goale, industria este pe pauză, străzile sunt goale, turismul a murit, la fel și domeniul HORECA.

Experții din Europa se așteaptă ca economia să scadă cu peste 10% în prima jumătate a acestui an ce va determina o blocare a recuperării creditelor, scăderea valorii tuturor bunurilor, iar valoarea acțiunilor va fi în picaj liber.

Problema pe care și-o ridică bancherii este legată de siguranța măsurilor luate înainte de criză tocmai pentru a proteja sistemul bancar în aceste situații.

Adrea Enria, reprezentant al Băncii Centrale Europene ne-a transmis că sistemul bancar încă rezistă și poate să facă față acestei crize, dar, cea mai importantă necunoscută este durata acestei crize și cât de mult se va acutiza.

Băncile se află sub o presiune imensă din cauza coronavirusului pe tot globul, dar problema cea mai gravă este în Europa, unde băncile nu au avut suficient timp să-și revină după criza care a început în 2008 deoarece perioada în care au resimțit efectele s-a întins pe 7 ani.

Economia europeană se bazează foarte mult pe o bună funcționare a sistemului bancar. Marea majoritate a firmelor se bazează pe credite pentru extinderea activității și mult prea puține obțin capitalul necesar prin vânzarea de acțiuni.

Până în acest moment nu sunt semne vizibile de cădere a sistemului deoarece băncile au recurs la o infuzie de cash în piață.

Președintele Comitetului de Suport al Băncii Centrale a precizat că lucrurile sunt în continuă evoluție și este absolut imposibilă o predictivitate., dar este o certitudine că băncile vor fi afectate și nu se pot aproxima perioadele revenirii, mai ales datărită vulnerabilității sistemului din Europa, spre deosebire de cel din SUA.

După criza din 2008, giganții din SUA: JP Morgan Chase și Goldman Sachs și-au revenit imediat și și-au consolidat poziția în fața șubrezitului sistem din Europa. Singura bancă capabilă de a se lupta cu giganții este Deutche Bank situându-se în top 10 puteri financiare din lume.

Cu cât se va prelungi perioada de inactivitate, industriile vor fi lăsate în derivă, oamenii vor sta în casă și doar vor consuma, băncile vor resimți cel mai dur scăderea economiei. Nu-și vor mai recupera ratele la credite la timp, agențiile de rating vor semnala gradul de îndatorare și vor penaliza instituțiile financiare, fondurile de investiții vor fi direct afectate.

Băncile se confruntă și cu o creștere a cererii de linii de creditare în încercarea companiilor aeriene, turistice sau Horeca de a supravieții acestei perioade. Fondurile bancare scad pe zi ce trece în încercarea de a susține anumite ramuri ale economiei.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră