TVA de 19%. Câți bani trebuie să găsească Guvernul pentru a acoperi deficitul bugetar

24 Iun 2015
TVA de 19%. Câți bani trebuie să găsească Guvernul pentru a acoperi deficitul bugetar
Ministerul Finanțelor a făcut calculele: reducerea TVA de la 24 la 19% de la data de 1 ianuarie 2016 va avea un impact bugetar de 9 miliarde de lei ceea ce va face ca România să depășească ținta de 1,2% deficit bugetar asumată în discuțiile cu FMI și Comisia Europeană. Cu toate acestea, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, spune că deficitul se va plasa sub obiectivul stabilit prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

"Deficitul va mai mare decât cel asumat, dar rămâne sub limita de la Maastricht de 3% din PIB. Mesajul pentru partenerii noștri externi este că România este hotărâtă să mențină acest deficit sub 3%. S-a făcut o analiză comparativ cu alte state membre, unde există deja o depăşire importantă a acestui prag de deficit de 3%. România a luat decizia de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire încă începând din 2016, pentru o reducere estimată astăzi de la 2,8-2,9 undeva în zona 2,5 anul viitor şi să continuăm trendul pentru a reveni cât mai curând la nivelul de angajamente asumate", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a participat la dezbaterile finale din plenul Camerei Deputaților pentru aprobarea Codului Fiscal ocazie cu care a apreciat că votul în unanimitate din Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor arată că există un consens politic de susţinere a măsurilor de relaxare economică din Codul Fiscal.



Teodorovici le-a spus parlamentarilor că după aplicarea noii legislații fiscale, România va trece de la statul cu una dintre cele mai mari cote generale de TVA din Uniunea Europeană, și una dintre cele mai mari medii ale TVA, în rândul țărilor cu cele mai mici cote generale de TVA și cele mai mici medii din Europa.

Ce modifică noul Cod Fiscal
Deputații din Comisia pentru buget, finanțe și bănci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scăderea la 19% a cotei standard de TVA începând de anul viitor. Inițial, TVA ar fi trebuit să scadă la 20% începând de anul viitor și la 18% din 2018.

De asemenea, impozitul pe construcții speciale urmează să fie eliminat din 2016 iar cota unică de impozitare ar putea scădea de la 16% la 14% de la 1 ianuarie 2019.
Alte modificări vor fi aplicate pentru sectorul microîntreprinderilor, unde cota de impozitare pentru microîntreprinderile fără salariați va fi de 3% din venituri plus 1.530 de lei pentru fiecare trimestru pentru care se datorează impozit. Cotele de impozitare vor fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste doi salariați, inclusiv, de 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care se află în anumite situații înscrise în registrul comerțului—dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, declarare pe proprie răspundere a nedesfășurării de activități la sediul social/sediile secundare.

Contribuțiile de asigurări sociale la angajat urmează să se reducă de la 10,5% la 7,5%, de la 1 ianuarie 2017, iar cele datorate de angajator de la 15,8% la 13,5%.
În total, impactul bugetar în urma aplicării noului Cod Fiscal se va ridica la 12 miliarde de lei.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră