Isărescu despre noul Cod Fiscal: O grămadă neînțeleaptă de măsuri

04 Aug 2015
Isărescu despre noul Cod Fiscal: O grămadă neînțeleaptă de măsuri
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a apreciat, marți, că aplicarea tuturor măsurilor cuprinse în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2016 nu este sustenabilă.

"Grămada neînțeleaptă de șase măsuri, toate cu impact mare, începând de la 1 ianuarie 2016 ... poate era bine să fie tratate separat. Cu toate nu merge, nu încape!", a declarat guvernatorul, într-o conferință de presă.

Isărescu a mai spus că a avut o nouă discuție cu ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, cu privire la Codul Fiscal, însă fiecare și-a menținut punctul de vedere. "Ieri (luni — n. r.) ne-am văzut cu ministrul Finanțelor. Întâlnirea este instituțională, trebuie să spun că nu este nimic nou. Aceste întâlniri fac parte din întâlnirile instituționale și din conlucrarea celor două instituții. (...) Schimbul de informații a fost foarte bun, nu ne-am spus lucruri noi, pentru că ne știm pozițiile. Noi am reiterat riscurile (aplicării unor măsuri din noul Cod Fiscal — n. r.) la adresa stabilității, dânsul a subliniat și contextul politic în care are loc această dezbatere despre Codul Fiscal.

Noi am subliniat încă o dată că poziția noastră nu se referă la Codul Fiscal, că sunt multe elemente bune, se referă la acest pachet de măsuri, de reducere de taxe și impozite, aglomerate într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu e vorba nici de alb-negru, da sau împotriva Codului Fiscal, nu este nici alb-negru da sau nu împotriva măsurilor fiscale, este vorba de dozaj, de măsuri. Sunt foarte multe reduceri de impozite, la toate proporțiile sunt mari, cifra de deficit este de 2,2% — 2,3% din PIB. Ea pare mică, dar este o cifră foarte mare. Ea poate să schimbe traiectoria economiei românești pentru că este prinsă într-o perioadă foarte scurtă și, chiar dacă am vrea, nu putem să compensăm dintr-odată. De aceea, dozajul este cheia problemei", a subliniat șeful BNR.

Legat de controversa iscată în jurul Comitetului Național pentru Supraveghere Macroprudențială, multe voci susținând că nu este oportun, guvernatorul Bancii Naționale a precizat că dacă Guvernul cu va ține cont de recomandările acestuia, ”are toată responsabilitatea politică și nu mai poate să spună că nu a fost avertizat de BNR sau de altcineva. Și țara va avea de suferit, dacă riscul se adeverește”.

Alte stiri din Business

Ultima oră