Top 10 țări din lume cu deficit de prosperitate: patru surprize din Uniunea Europeană

23 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
Top 10 țări din lume cu deficit de prosperitate: patru surprize din Uniunea Europeană

Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul 200 de factori, începând de la unele obiective precum Produsul Intern Brut (PIB) sau rata șomajului, până la cele subiective precum perspectivele de viață și sentimentul de siguranță al cetățenilor.

Finanzen100.net prezintă topul țărilor în care prosperitatea s-a diminuat. Multe dintre țările aflate în top o duc în continuare foarte bine, însă nu la fel de bine ca în anii trecuți.

10. Danemarca, Honduras și Sudan
În cazul celor trei țări deficitul este minim, dar rămâne negativ, toate trei pierzând un singur loc față de clasamentul de anul trecut.

9. Finlanda
În timp ce Suedia și Norvegia sunt în topul clasamentului, Finlanda este în cădere liberă. Față de anul trecut, Finlanda a căzut de pe locul patru pe nouă și devine un motiv de îngrijorare pentru UE. Economia stagnează și rata șomajului crește.

8. Egipt
Cele două revoluții și sumedenia de intervenții militare și-au pus amprenta asupra dezvoltării țării. Egiptenilor le merge astăzi mai rău decât acum șase ani. Egiptul a căzut de pe locul 87 pe 95.

7. Grecia
Criza financiară a făcut economia din Grecia să continue să se afunde pas cu pas. Țara supraviețuiește doar datorită creditorilor UE, iar asta își pune amprenta pe sistemele sociale și pe atmosfera din țară. Grecia a pierdut zece locuri în top și a ajuns de pe 36 pe 46.

6. Venezuela
De la colapsul prețului la petrol, societatea din Venezuela este în colaps, fiindcă această ramură reprezenta 95% din economia țării. Încălțămintea a ajuns să coste 500 de euro, iar oamenii stau la rând zile în șir pentru alimente. Guvernul dă vina pe marile puteri de afară, iar țara pierde 16 locuri în top și ajunge pe 92.

5. Croația
Cel mai nou membru al UE se confruntă cu probleme mari, cauzate de economia precară și corupția în continuă expasiune. Croația rămâne în umbră doar fiindcă Europa își îndreaptă privirea aproape exclusiv spre Grecia. Astfel, croații au pierdut 11 poziții în top și au ajuns pe 50.

4. Yemen
Acolo unde domnește un război civil nu putem vorbi despre prosperitate. Este și cazul Yemenului, bombardată de anul acesta și de vecinul mai mare Arabia Saudită. Nu e de mirare că țara a ajuns de pe 100 pe 108.

3. Siria
Patru ani de război civil și invazia Statului Islamic au aruncat milioane de refugiați în haos. Nu mai funcționează nimic în țară, iar Siria a pierdut 23 de locuri, ajungând de pe 86 pe 109.

2. Tunisia
După ”Primăvara Arabă” din 2010, economia Tunisiei a dat semne de revigorare, însă totul s-a oprit după atacurile teroriste din martie și iunie. Rata șomajului s-a dublat față de anul trecut, 32% din populație nu are un loc de muncă. Urmarea este un loc 84, adică 28 de locuri pierdute în clasament.

1.Republica Centrafricană
Încă de la înființarea clasamentului, Republica Centafricană deține este alarma clasamentului. Deși an de an se spune că mai rău de atât nu se poate, starea economică devine și mai proastă.

Alte stiri din Business

Ultima oră