Comisia Europeană vrea să dea liber statelor membre la depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB în cazul unei ”crize economice severe”

13 Mar 2020
Comisia Europeană vrea să dea liber statelor membre la depășirea deficitului bugetar de 3% din PIB în cazul unei ”crize economice severe”

Comisia Europeană va propune Consiliului UE (format din statele membre) să activeze o clauză care permite statelor membre să depășească limita maximă admisă de 3% din PIB a deficitului bugetar ”în cazul unei crize economice severe în zona euro sau în întreaga UE”, se arată într-un comunicat al Executivului european.

Informația este esențială pentru România, în cazul căreia Comisia a declanșat deja procedura de deficit excesiv pentru că anul trecut am avut un deficit de 4,6% din PIB.

Comisia Europeană a mai anunțat o serie de alte facilități pentru a ajuta statele membre să lupte cu epidemia de coronavirus:

– modificări legislative care să permită statelor membre să direcționeze spre sănătate fonduri de coeziune
– ajutor pentru IMM-uri
– permiterea unor noi tipuri de ajutor de stat pentru angajații disponibilizați

UPDATE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat vineri împotriva închiderii frontierelor decisă de unele state membre ale UE pentru a-şi proteja populaţia de pandemia de coronavirus, relatează Agerpres.

”Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente”, a invocat şefa executivului comunitar la o conferinţă de presă, ea pledând în schimb pentru controale sanitare.

Anterior şi comisarul european pentru piaţa internă, Ylva Johansson, a cerut ca măsurile luate de statele membre la frontiere pentru a combate epidemia să fie ”coordonate” şi ”proporţionale”.

Republica Cehă a anunţat vineri închiderea totală a frontierelor sale începând de luni, o închidere cvasi-completă fiind decisă joi şi de Slovacia, în timp ce Polonia, Austria, Slovenia şi Ungaria au decis o serie de restricţii la intrarea în aceste ţări.

Potrivit unui purtător de cuvânt al executivului comunitar citat de agenţia DPA, până în prezent numai Austria, Ungaria şi Republica Cehă au notificat Comisia Europeană cu privire la instituirea unor controale la frontierele Schengen.

Alte stiri din Business

Ultima oră