Căderi masive la Bursa de Valori București. Banca Transilvania are un minus de 15%, iar BRD scade cu peste 12%

19 Dec 2018 | scris de A.V.
Căderi masive la Bursa de Valori București. Banca Transilvania are un minus de 15%, iar BRD scade cu peste 12%

Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de miercuri, iar BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, era pe minus cu 7,51%, la o jumătate de oră de la deschidere, în contextul anunţării unor măsuri care vizează, prin altele, introducerea de noi taxe pentru bănci şi limitarea preţului gazelor.

Guvernul propune ca, de la 1 ianuarie 2019, să se aplice instituţiilor financiar-bancare o taxă denumită ''taxa pe lăcomie", în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare, impactul acestei măsuri putând ajunge la trei miliarde de lei, a anunţat marţi, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Teodorovici a afirmat că este pe deplin argumentat ca această taxă să fie numită "taxă pe lăcomie", ea fiind menită să protejeze interesele cetăţenilor români, şi a subliniat că băncile preferă să cumpere titluri de stat, scrie agerpres.ro.

Teodorovici, a anunţat că participanţii la fondurile private de pensii din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen, pe bază de cerere, după minimum 5 ani de participare, înepând de anul viitor, scrie News.ro.

Comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Miercuri, BVB a deschis în scădere, cu un minus de peste 7,5%.

Printre cele mai mari scăderi le înregistrau Banca Transilvania, -13,1%, BRD, -12,1%, şi Oltchim, -14,9%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 6,76%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 5,24%, scrie agerpres.ro.

Valoarea totală a schimburilor realizate miercuri, până la ora 10:30, pe Bursa de Valori Bucureşti, se situa la aproape 778,98 milioane de lei (167.602.561 de euro).

Cele mai mari scăderi erau consemnate la Oltchim, de 14,89%, Banca Transilvania (-14,89% ) şi Teraplast (-10,07%), potrivit agerpres.ro.

Ministrul Finanţelor a anunţat, marţi seara, şi o scădere a comisonului de administrare pentru fondurile private de pensii.

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate. Pilonul II, înfiinţat în 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare până azi, de 8,43%.

 

Alte stiri din Business

Ultima oră