Automobilele antebelice îşi dau întâlnire la Antebellum - Ediţia a XI-a

23 Mai 2015
Automobilele antebelice îşi dau întâlnire la Antebellum - Ediţia a XI-a
Pasionaţii de istoria automobilismului pot admira duminica aceasta maşinile care au participat la raidul "Retromobil în Turul României" la cea de-a XI-a ediţie a Antebellum organizată de Retromobil Club România. Duminică 24 mai în intervalul 11:00-13:00 maşinile vor fi expuse în Parcul Lumea Copiilor (intrarea pe langa Palatul Copiilor) din Bucureşti. 

La expoziţie vor participa şi alte modele de automobile şi motociclete a căror producţie a început înainte de 1945.

“Turul României a fost o mare aventură posibilă doar datorită pasiunii extreme a participanților. Acest raid constituie un punct de referință în istoria Retromobil Club România, fiind evenimentul cu cea mai lungă rută din cele organizate până acum în țara. Nu putem spera decât că un astfel de raid să fie reluat în viitor şi suntem siguri că nu vom mai aștepta 28 de ani până la acest moment”, spune Bogdan Coconoiu, preşedintele RCR.

Reamintim că prima ediţie a raidului Turul României a avut loc în 1987. Primul raid a durat două săptămâni şi au participat 3 automobile antebelice. Doi dintre participanţii de atunci Nicu Tataranu, membru fondator al RCR, şi Cristian Oprea au împărtăşit impresii de la prima ediție a raidului. În 1987 echipajele participante s-au cazat în corturi, participanţii și-au pregătit singuri masa și au avut un singur stres: procurarea combustibilului.

La 28 de ani distanţă, lucruile au stat un pic diferit. La raid au participat 6 automobile antebelice care au parcurs 2.200 de km în doar 8 zile. Automobilele participante au făcut faţă cu brio traseului care nu a fost lipsit de porţiuni dificile. S-a rulat în mod constant cu 60-75 km/h. Problemele tehnice au fost minore fiind rezolvate cu rapiditate de participanţi. Din păcate la doar câţiva kilometri înainte de Craiova unul din automobilele participante (Buick 1947) a avut o problemă tehnică care a fost remediată dar din motive de securitate (sistem de frânare) s-a luat decizia trimiterii maşinii la Bucureşti cu o platformă.

Pe traseu au fost organizate expoziţii şi întâlniri cu membrii RCR şi pasionaţii de vehicule istorice în oraşele care au fost vizitate.
Echipajele participante la raid au vizitat numeroase obiective turistice din judeţele Constanţa - Muzeul de arheologie, Cazinoul, centrul istoric, portul turistic (Constanţa), Ialomiţa: Muzeul Agriculturii (Slobozia), Vrancea: Mausoleul de la Mărăşeşti, Neamţ: Hanul Maria, Mănăstirea Neamţ, Maramureş: centrul istoric (Baia Mare), Cimitirul Vesel (Săpânţa), Muzeul Memorial (Sighet), staţiunea turistică (Baia Sprie), Timiş: Catedrala, centrul istoric (Timişoara), centrul istoric (Lugoj, Caransebeş), Bistriţa Năsăud: Catedrala, centrul istoric (Bistriţa), Mehedinţi: Gara (Băile Herculane), portul, monumentul lui Decebal (Orşova), centrul istoric, teatrul, turnul de apa, Cetatea, piciorul podului lui Apolodor din Damasc (Dr. Tr. Severin), Teleorman: Monumentul comemorativ al Adunării de la 1848 (Islaz).

Alte stiri din Auto

Ultima oră