Ziua mondială a sănătăţii mintale. Câţi români se tratează de boli psihice

10 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Ziua mondială a sănătăţii mintale. Câţi români se tratează de boli psihice

La 10 octombrie se sărbătoreşte Ziua mondială a sănătăţii mintale, iar datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) arată că dintre cei 9,1 milioane de asiguraţi circa 440.000 de persoane au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

"Conform studiilor sociologice, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 — sub 5% — au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naționale de sănătate curative derulate de CNAS se numără și cele care țintesc sănătatea mintală și anumite boli neurologice, dar și alte afecțiuni care, netratate, pot avea consecințe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat", se arată într-un comunicat al CNAS, citat de agerpres.ro.

Ziua Mondială a Sănătății Mintale (10 octombrie) este dedicată educației, la nivel global, în privința tulburărilor psihice și de comportament, precum și combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecțiuni mintale.

Potrivit statisticilor, peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilități. Totodată, peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase.

"Un recent studiu al Organizației Mondiale a Sănătății estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivității din cauza depresiei și tulburărilor anxioase", afirmă CNAS.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră