De ce se sărbăroreşte astăzi Ziua Mondială a Populaţiei

11 Iul 2015
De ce se sărbăroreşte astăzi Ziua Mondială a Populaţiei
Astăzi este Ziua Mondială a Populației, data de 11 iulie fiind aleasă ca urmare a atingerii cifrei de cinci miliarde a populației globale, în 1987.

Ziua Mondială a Populaţiei a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), scrie agerpres.ro

Această zi dedicată populației presupune realizarea unei campanii internaționale de sensibilizare privind problemele actuale ale omenirii și pentru aflarea soluțiilor reale prin care acestea pot fi rezolvate.

Tema anului 2015, "Populațiile vulnerabile în situații de urgență", atrage atenția asupra fenomenului de migrare a populației ca urmare a conflictelor, a războaielor. Niciodată, de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, nu s-a înregistrat o atât de puternică migrare a populației la nivel mondial.

În mesajul său, pentru marcarea din acest an a Zilei mondiale a populației, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, menționează că aproximativ 60 de milioane de persoane au fost forțate să își părăsească propriile case, fugind din zonele de conflict sau ca urmare a dezastrelor naturale. Între acestea, femeile și fetele adolescente reprezintă o categorie deosebit de vulnerabilă a populației.

Forțele extremiste și grupurile armate comit abuzuri care provoacă traumatisme iremediabile (spre exemplu abuzul sexual urmat de o sarcină nedorită, infectarea cu HIV sau cu alte boli). Secretarul general al ONU îndeamnă țările membre să se angajeze în acțiunile desfășurate la nivel mondial, punând oamenii pe primul loc, astfel protejarea celor vulnerabili trebuie să reprezinte o prioritate în operațiunile de ajutor în situații de urgență, potrivit www.un.org.

Citeşte mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră