Vreau un dac în București - proiect cultural identitar românesc

19 Iul 2017
Vreau un dac în București - proiect cultural identitar românesc

De ce vreau un dac în București? Pentru că în București nu există nicio statuie de dac amplasată în spațiul stradal urban.

Proiectul “Vreau un dac în București” constă în realizarea unei replici a unei statui antice de dac, situata in Florența și amplasarea ei în spațiul public bucureștean.

Proiectul are o dublă conotație: identitară și culturală reprezentând un monument dedicat unui capitol important al istoriei spațiului cultural românesc în context european.

Mai mult decât un element de decor urban, statuia de dac poate deveni un simbol al Bucureștiului și un simbol al identității noastre culturale.

Inițiatorii proiectului au preluat lucrarea de doctorat a lui Leonard Velcescu, istoric al artei, susținută la Sorbona, “Dacii în sculptura romană – Studiu de iconografie antică”, premiata de Academia Romana și au finanțat publicarea ei la Editura Academiei Române. Lucrarea face, pe lânga studiu individual, și o inventariere a statuilor antice de daci realizate în perioada Imperiului Roman și care se regasesc peste tot în spatiul European.

Pe baza acestei lucrări și la sfatul regretatului academician Alexandru Vulpe a fost aleasă statuia a carei replica se dorește a fi realizată și amplasată în spațiul public din București.

Asociatia Identitate Culturală Contemporană (AICC) a contactat, pentru realizarea replicii, Galleria Pietro Bazzanti & Figlio din Florența, fondată în 1822. Situată în centrul Florenței, această galerie renumită de artă a fost preluată în anii 1960 de Ferdinando Marinelli, proprietarul faimoasei Fonderia Artistica. Galleria Pietro Bazzanti & Figlio este agreată de autoritățile culturale italiene în sensul în care are certificările necesare pentru realizarea replicii statuii antice de dac.

Valoarea contractului pentru realizarea replicii este de cca 125.000 EUR (cu TVA inclus) din care AICC, în jumatate de an, a reușit să strânga și să plătească suma de 52.000 EUR.

Concomitent, AICC a făcut o ofertă de donație a statuii catre Consiliul Local al Primariei Sectorului 1, ofertă care a fost acceptată prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 din data de 8 mai 2017.
Locația propusă de Primaria Sectorului 1 pentru amplasarea statuii este spațiul aflat la intersecția dintre Bulevardul Dacia și Str. Nicolae Iorga, situat în Sectorul 1 al Capitalei

Între timp, a fost achizitionat blocul de marmură din care va fi realizată statuia și acesta a început să fie supus operațiunii de degroșare. Operațiunea de degroșare prelucrează blocul de marmură realizând statuia, conform scan-urilor 3D, în proporție de aprox. 70%. Ulterior statuia va fi finalizată de artiștii sculptori ai Galeriei Pietro Bazzantti & Figli.

- În continuare se depun eforturi de promovare a proiectului și continuă campania de strangere de fonduri necesare achitarii integrale a prețului statuii.

Cu siguranță simițiți și voi dorința de a avea statuia unui dac în București, pentru donații, accesați site-ul proiect.statuidedaci.ro.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră