„Vizită în capitala infractorilor”. Jurnaliștii elvețieni au descins la Vaslui (VIDEO)

15 Iul 2015
 „Vizită în capitala infractorilor”. Jurnaliștii elvețieni au descins la Vaslui (VIDEO)
În urmărirea unui temut infractor român din Elveția, jurnaliștii tabloidului elvețian Blick au descins la Vaslui, în localitatea natală a acestuia.  

“Este cea mai săracă zonă din România. De aici provine cel mai temut turist-infractor român al Elveției. Vasile Stanciu, 35 de ani, își bate joc de poliția elvețiană de patru ani. Din jafuri a adunat aproape 150.000 de franci elvețieni”, scriu cei de la Blick.

Din banii furați, românul a ridicat două case pentru mama, viitoarea soție și fiul lor comun în Satu Nou.

„Nu știu cum face rost de bani. A plecat de doi ani și a zis că se întoarce. Din câte știu, lucrează pe un șantier din Italia“, spune Ana Maria (24 de ani), viitoarea soție.

„Cei mai mulți de aici știu că românii călătoresc în vestul Europei pentru a fura. Aproape toți din Vaslui știu persoane care merg la un tur de furat în vestul Europei”, adaugă elvețienii.

“Am auzit și eu, dar nu cunosc pe nimeni personal. Nu știu cine e Stanciu. Eu am lucrat în construcții și agricultură în Italia. Am făcut de toate pentru a câștiga bani, însă nu am furat niciodată”, susține un consătean, Andrei Misale (23 de ani).

În vestul Moldovei, rata șomajului este oficial de peste 15%. În realitate, aproape toți care pot munci au plecat în străinătate, ca și cei 11 frați ai lui Florin Adam. Ei au împânzit toate colțurile Europei, scrie Blick.

“Sunt în Italia, Anglia, Franța… peste tot. Eu sunt șomer, dar vreau să îmi găsesc un loc de muncă aici. Nu vreau să părăsesc țara”, mărturisește Florin.

Elvețienii și-au dat seama repede că locurile de muncă sunt prost plătite în România. „Sunt puține locurile de muncă și salariile sunt între 200 și 300 de euro. Problema e că tinerii nu găsesc locuri de muncă. Fata mea de 19 ani este în Italia și are grijă de un câine pentru 300 de euro pe lună, dar beneficiază și de casă și masă. Problema e și la Guvern, care nu creează locuri de munca“, este de părere un alt intervievat, Cătălina Caramalău.

Poate tocmai de asta cei mai multi hoți vin din zona Vasluiului. „Doar anul trecut am fost anunțați că opt vasluieni sunt dați în urmărire internațională. Unul dintre ei era specializat în furtul de obiecte pe șantiere. De la notificare, bărbatul  se prezintă periodic la secția noastră de poliție. Dacă va fi condamnat definitiv în Olanda, o să îl arestăm“, a declarat un reprezentant al poliției județene Vaslui, Mihaela Strâmb.

Ea susține că asta îl așteaptă și pe spărgătorul din Elveția, Vasile Stanciu. “Încă nu ni s-a solicitat sprijinul din partea poliției elvețiene. Dacă vom primi notificarea că este dat în urmărire internațională, atunci vom acționa”, susține poliția din Vaslui. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră