Viorel Cataramă: "Partidele politice sunt structuri mafiote." Confirmă anchetatorii finanţarea ilegală a acestora?

19 Iun 2015
 Viorel Cataramă:
 În vara anului 2014, declaraţia unui afacerist român făcea furori în mass-media: toate partidele politice din România sunt structuri mafiote. Afirmaţia îi aparţine lui Viorel Cataramă: "În acest moment, toate partidele politice din România sunt structuri mafiote, sunt cele mai organizate şi mai bine structurate structuri mafiote din România care sufocă statul şi pe cetăţenii acestei ţări prin vârful de lance al acestor partide, care este Parlamentul", declara omul de afaceri pentru Realitatea tv, în iunie 2014.

Suntem în iunie 2015, şi dosarele instrumentate de DNA confirmă spusele lui Cataramă.

În primăvara acestui an şi Elena Udrea vorbea despre modul în care sunt finanţate partidele politice. Aflată la un pas de arest, Udrea uimea o ţară întreagă, afirmând la ieşirea de la ÎCCJ că Dorin cocoş a finanţat toate campaniile politice ale PDL.

Aceasta şi-a nuanţat ulterior declaraţia spunând că toate partidele politice din România sunt finanţate din bani negri.

În ianuarie 2015 apăreau primele informaţii legate de modul în care circulau banii înspre partide.

Filiera PDL

Gabriel Sandu, lider PDL şi fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul Boc a afirmat că liderii PDL au făcut presiuni asupra lui, pe de o parte ca să numească pe cine trebuie în anumite funcţii şi pe de altă parte, ca să contribuie cu milioane de euro la campania pentru prezidenţialele din 2009.

Sandu i-a nominalizat pe Emil Boc, Elena Udrea sau Roberta Anastase ca fiind cei care exercitau aceste presiuni şi îl ameninţau cu pierderea funcţiei în caz că nu-şi respecta obligaţiile.

“În acest context al presiunilor executate asupra mea, pentru acoperirea de îndată a unor obligaţii financiare necesare campaniilor electorale din 2009, sau nu existau fonduri dinainte pregătite de partid sau persoanele ce susţineau colectarea de bani, m-am întâlnit separat cu fiecare în parte şi la iniţiativa unora dintre ei cu domnii Gh. Ştefan şi Dorin Cocoş.

Cei doi mi-au oferit o variantă în rezolvarea deficitului promiţând că-mi garantează asigurarea din surse proprii, dar temporar, a contribuţiei mele la cele două campanii din anul 2009. Îmi amintesc că fiecare îmi oferea un sprijin de aproximativ 2 milioane de euro, în schimb îmi solicitau să obţin semnăturile necesare aprobării HG nr. 460/2009, pentru aprobarea achiziţiei licenţelor Microsoft necesare în perioada 2009 - 2012, precum şi să obţin bugetarea aferentă derulării contractului”, a declarat Gabriel Sandu în faţa procurorilor.

O lună mai târziu, Gheorghe Ştefan confirmă declaraţiile lui Gabriel Sandu. Astfel, fostul edil din Piatra Neamţ a recunoscut că a finanţat şi el campania PDL din 2009. Genţi de bani din din presupusa mita din dosarul Microsoft ar fi ajuns la sediul PDL din Aleea Modrogani.

Filiera PNL

Reţinuţi pentru 24 de ore, primarul Andrei Chiliman împreună cu consiliera să, Ioana Costescu, şi consilierul local Ion Brad, coordonaţi din umbră de Vlad Moisescu, fiul fostului procuror general al României, ar fi luat o şpagă de aproape 10 milioane de euro. Această sumă reprezintă un procent de 10 % din plăţile efectuate de Primăria Sectorului 1 către firmă Romair Consulting, patronată de generalul Gheorghe Boeru.

Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv - filiala sector 1, potrivit procurorilor.

Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră