VIOLUL DE LA VASLUI. Ce s-a întâmplat astăzi la Curtea de Apel Iaşi în cazul celor şapte violatori

06 Oct 2015
 VIOLUL DE LA VASLUI. Ce s-a întâmplat astăzi la Curtea de Apel Iaşi în cazul celor şapte violatori
 La Curtea de Apel Iaşi s-a judecat astăzi  apelul celor sapte violatori din Văleni, aflati în arest preventiv. De cealaltă parte, victima lor, dar şi procurorii, cer mai mulţi ani de puşcărie.  Curtea de Apel din Iași a decis amânarea procesului în care cei șapte violatori din Văleni sunt acuzați că au violat o tânăra din Munteni. Motivul invocat a fost acela că unul dintre avocații inculpaților, cel care îl reprezintă în proces pe Silviu Burada, are probleme de natură medicală și nu s-a putut prezenta la proces. 

De ce a primit Silviu Burada cea mai mare pedeapsă

Deşi procurorii au cerut pedepse maxime pentru cei şapte tineri din Vaslui, judecătorii au decis, prin pedepse mai mici, să le mai dea violatorilor o şansă. Cel puţin, aşa au justificat în motivarea redactată. Au ţinut cont de faptul că aceştia sunt tineri, fără cazier, aşa că cea mai mare pedeapsă, de 8 ani şi 4 luni, a primit violatorul care a pus la cale totul. Procurorii ceruseră însă 12 ani de închisoare, potrivit adevarul.ro. Judecătorii au ţinut cont de faptul că violatorii sunt de la ţară, aşa că nu au primit o educaţie în familie sau la şcoală. Aşa se explică de ce violatorii nu au prea înţeles gravitatea fatelor comise.

Cazul elevei de 18 ani din Vaslui care a fost victima unui viol în grup a stârnit mare vâlvă. fiind un caz extrem de mediatizar în întreaga presă. Iniţial, cei şapte au fost puşi sub control judiciar. Tocmai de aceea, instanța a amendat și decizia judecătorului care i-a eliberat preventiv pe cei şapte tineri acuzaţi de viol. Magistraţii arată în motivare că cei şapte violatori „au avut de cele mai multe ori reacţii nepotrivite în faţa camerelor şi cuvinte neadecvate" referitoare la faptele de care sunt judecaţi în momentele în care au fost filmaţi sau fotografiaţi de presă. „Aceste imagini au devenit publice, alimentând astfel reacţia negativă a cetăţenilor de rând şi având aptitudinea, din punctul de vedere al instanţei, de a crea o puternică presiune asupra persoanei vătămate", se arată în motivarea instanţă.

Instanţa mai arată că „nu poate să facă abstracţie totală de aceste lucruri, întrucât, în cele din urmă, această reacţie este o expresie evidentă a unei stări de indignare, de temere generală, iar persoanele judecate au o atitudine sfidătoare la adresa actului de justiţie".

Judecători: „lipsa de relevanţă a calităţii morale a persoanei vătămate“

Judectorii au explicat, de asemenea, lipsa de relevanţă a „calităţii morale a persoanei vătămate, aspect pe care inculpaţii au dorit să îl evidenţieze prin apărările pe care le-au formulat. Libertatea fizică şi sexuală a unei persoane nu poate fi încălcată sub niciun pretext", mai spun judecătorii. Pe 14 septembrie 2015, cei şapte vor fi prezenţi în faţa magistraţilor Curţii de Apel Iaşi, care vor verifica legalitatea şi temeinicia rearestării acestora. Toţi cei şapte inculpaţi au contestat atât înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă, cât şi condamnările primite.

Sentintele dictate de judecatori in cazul violului din Vaslui:

Burada Silviu (21 ani) - condamnat la 8 ani si 4 luni de inchisoare cu executare

Burlacu Paul Andrei (28 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Avadanei Silviu (22 ani) - 6 ani de inchisoare cu executare

Bolboceanu Petrica (23 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Boicu Ionut Bogdan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Rotaru Alin Dumitru - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Surleac Ioan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare



Alte stiri din Actualitate

Ultima oră