DECIZIE A INSPECŢIEI JUDICIARE.Ce se va întâmpla cu procurorul care nu a contestat punerea în libertate a celor șapte violatori din Vaslui

21 Aug 2015
DECIZIE A INSPECŢIEI JUDICIARE.Ce se va întâmpla cu procurorul care nu a contestat punerea în libertate a celor șapte violatori din Vaslui
Inspecția Judiciară (IJ) cere sancţionarea disciplinară a procurorului Ingrid Botezatu, magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzaţi că au violat o elevă din Vaslui în 2014 pentru exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

"Inspecţia Judiciară a finalizat verificările, iar la Consiliul Superior al Magistraturii s-a înregistrat acţiune disciplinară în acest caz", a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Pantazi, citat de mediafax.ro. Astfel, IJ a cerut Secției pentru procurori în materie disciplinară din cadrul CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004.  Acțiunea va fi discutată pe octombrie, în ședința CSM.

Legea 303/2004 precizează că sancţiunile care pot fi aplicate magistraţilor sunt avertismentul, diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 15% pe o perioadă de la o lună la 3 luni; mutarea disciplinară pentru o perioadă de la o lună la 3 luni la o instanţă sau la un parchet, situate în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel ori în circumscripţia aceluiaşi parchet de pe lângă curtea de apel; revocarea din funcţia de conducere ocupată şi excluderea din magistratură. 

Cei şapte violatori transferaţi la Penitenciarul Vaslui

Potrivit unor surse judiciare, tinerii condamnaţi au fost transferaţi din arestul Poliţiei la Penitenciarul Vaslui, unde, în următoarele 21 de zile, vor fi în carantină. De-a lungul acestui proces, extrem de mediatizat, cei şapte au făcut diverse comentarii, declarând ironici că la Vaslui „violul e sex-surpriză“ şi că vor „pedeapsă egală cu durata plăcerii“.

Mai mulţi politişti pe străzile din Munteni şi din Văleni

Surse din cadrul Poliţiei Vaslui au declarat pentru site-ul mariustuca.ro că polițiștii din Vaslui au luat măsuri speciale după condamnarea celor şapte. Mai exact, mai mulţi poliţişti vor patrula pe străzile din localităţile Munteni (n.r.- acolo unde locuieşte victima) şi Văleni (n.r.- de unde sunt cei şapte violatori ). Sursele citate susţin însă că această decizie are un caracter preventiv, nefiind luată urmare unor ameninţări. În prezent, Raluca, fata violată, locuiește în Vaslui cu o mătușă de-a sa, susţinând bacalaureatul de toamnă. Reamintim că rudele violatorilor și prietenii acestora au promis că se vor răzbuna după pronunţarea sentinţei.

Sentintele dictate de judecatori in cazul violului din Vaslui:

Burada Silviu (21 ani) - condamnat la 8 ani si 4 luni de inchisoare cu executare

Burlacu Paul Andrei (28 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Avadanei Silviu (22 ani) - 6 ani de inchisoare cu executare

Bolboceanu Petrica (23 ani) - 7 ani de inchisoare cu executare

Boicu Ionut Bogdan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Rotaru Alin Dumitru - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

Surleac Ioan - 5 ani si 8 luni de inchisoare cu executare

De asemenea, judecatorii au hotarat ca inculpatii sa ii plateasca fetei violate daune morale in valoare de 50.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă. Instanţa a dispus cu titlu executoriu emiterea de mandate de arestare pe 30 de zile pe numele celor şapte, inlocuind astfel masura controlului judiciar.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră