Veşti bune de la CERNOBÎL. Focul a fost stins iar norul de fum nu ajunge în România în următoarele 36 de ore

02 Iul 2015
Veşti bune de la CERNOBÎL. Focul a fost stins iar norul de fum nu ajunge în România în următoarele 36 de ore
Incendiile de pe toate suprafețele de iarbă de la Cernobîl au fost stinse iar în prezent localizează și sting suprafețele de turbă care ard mocnit, a anunţat Ministerul Mediului citând informaţii de urltimă oră trimise de Ambasada României de la Kiev care citează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Kiev.

Deşi în zona incendiilor s-au constatat modificări ale nivelului radiaţiilor, măsurătorile efectuate indică faptul că în zona de excluziune și teritoriile aferente nivelul radiaţiilor nu depășeşte normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina, iar în Kiev se află în limitele normale ale fondului natural.

România este în afara zonei de îngrijorare

Stațiile de monitorizare a calității aerului din România, de la granița cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, așadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobîl.

Norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în următoarele 36 de ore, conform modelului de dispersie și a prognozei întocmite de Administrația Națională de Meteorologie.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dat dispoziție Agenției Naționale de Protecția Mediului să monitorizeze 24 din 24 de ore calitatea aerului din România, prin stațiile de monitorizare. ANM va actualiza modelul de prognoză pentru încă 36 de ore, în cursul dimineții de mâine.



 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră