Vălul islamic, interzis în Bulgaria

27 Apr 2016 | scris de Cristi Ionescu
Vălul islamic, interzis în Bulgaria

Orașul bulgar Pazardjik a interzis portul vălului integral în locuri publice. Cu 39 de voturi pentru și 2 împotrivă, consiliul municipal a decretat o interdicție asupra portului în locuri publice a unor veșminte și accesorii care acoperă fața și împiedică identificarea persoanei. Nerespectarea noii interdicții este pasibilă de o amendă cuprinsă între 300 și 1.000 de leva (150-500 de euro).

Ahmed Moussa, autoproclamatul imam din oras și 13 dintre apropiații săi sunt judecați din februarie la Pazarddjik, pentru propagandă în favoarea organizației Stat Islamic (SI) și sprijin logistic acordat jihadiștilor europeni care pleacă în Orientul Mijlociu. Moussa a fost deja condamnat în două rânduri pentru derive islamiste.

Având drept punct de plecare orașul Pazardjik, fenomenul portului de văl integral s-a răspândit în ghetourile romilor din alte trei orașe din sud-estul Bulgariei.

O formațiune naționalistă, Frontul Patriotic, care susține guvernul de centru-dreapta de la Sofia, a prezentat recent o propunere de lege ce interzice portul vălului integral la scară națională, sub pedeapsa unor amenzi serioase și a privării de ajutoare sociale. De asemenea, persoanele care incită la portul de niqab riscă până la 3 ani de închisoare, conform acestei propuneri.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră