Vă mai amintiţi de Academia Infractorilor? Şase hoţi români, prinşi şi condamnaţi în Marea Britanie

19 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Vă mai amintiţi de Academia Infractorilor?  Şase hoţi români, prinşi şi condamnaţi în Marea Britanie

Şase români au fost condamnaţi la 47 de ani de închisoare, după ce au comis mai multe spargeri în Anglia şi au furat bijuterii şi ceasuri în valoare de 3,1 milioane de lire sterline. Modul lor de operare seamănă cu cel al hoţilor de la Academia Infractorilor, ei aplicând aceleaşi tehnici şi strategii la comiterea jafurilor, relatează staffordshirenewsletter.co.uk.

Ei au fost condamnaţi pentru nu mai puţin de 11 atacuri, plănuite meticulos, conform anchetatorilor. Cei şase sunt: Bogdan Costel Neagu, 24 ani, Vasile Daniel Cardos, 26 de ani, Silvu Ioan Acatrinei, 20 ani, Andrei Florin Tifui, 28 de ani, toţi condamnaţi la câte 8 ani şi două luni de închisoare, în timp ce Ioan Bucureşteanu, 24 de ani, a primit 8 ani, iar Ioachim Karp,19 ani, şase ani şi şase luni.

În timpul spargerilor au fost furate ceasuri în valoare de 400.000 de lire sterline. Infractorii au folosit baroase pentru a intra în magazine şi dădeau foc pentru a încetini intervenţia serviciilor de urgenţă.

Inspectorul şef Ricky Fields, de la Poliţia din Staffordshire, spune că în cazul multor spargeri grupul de infractori a dat foc la maşini şi la cauciucuri, precum şi la cablurile de pe străzi, pentru a bloca accesul echipajelor de intervenţie.

Fields a mai spus că planificarea spargerilor era meticuloasă, iar realizarea acestora se făcea cu mare atenţie. "Avem de-a face cu un grup foarte bine organizat şi cu cunoştinţe de criminalistică", a adăugat el.

Fields a mai spus că grupul ar putea fi legat de Academia Infractorilor din România, deoarece câţiva dintre membrii acestuia provin de aceeaşi regiune a ţării şi folosesc strategii similare. 

Academia Infractorilor recruta bărbaţi cărora le impunea un cod strict, reguli militare şi îi pregătea pentru folosirea mai multor tehnici de supravieţuire cum ar fi să evite să fie urmăriţi şi să înţeleagă ce sunt probele criminalistice.

Ei recurgeau la numeroase strategii, inclusiv mersul cu bicicleta la locul unde dădeau spargerile şi blocarea unor porţiuni de drum pentru reducerea traficului şi a martorilor în zonă. De asemenea, ridicau corturi la 2-3 mile de locul unde dădeau spargerea şi îngropau tot ceea ce putea fi sursă de ADN care să ajute la identificarea lor.

Academia Infractorilor a fost destructurată acum doi ani de DIICOT. Liderul acesteia, Adrian Botez, zis Ţâţă, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Sursa foto: staffordshirenewsletter.co.uk.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră