Ursula von der Leyen felicită România Bulgaria pentru închiderea oficială a MCV (Mecanismul de cooperare și verificare)

15 Sep 2023
 Ursula von der Leyen felicită România Bulgaria pentru închiderea oficială a MCV (Mecanismul de cooperare și verificare)

Astăzi, Comisia Europeană  închide oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România, scrie un comunicat pe siteul UE

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost introdus la aderarea Bulgariei și României la Uniunea Europeană în 2007 ca măsură tranzitorie pentru a facilita progresul în domeniile reformei judiciare și combaterii corupției, precum și al crimei organizate pentru Bulgaria. Comisia a abrogat acum cele două decizii care au instituit acest mecanism.

„Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au făcut de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre fundamentale comune ca Uniune și ambele state membre au îndeplinit reforme importante din ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi punând capăt MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual al statului de drept, ca în toate statele membre.”  a declarat Ursula von der Leyen.

De la începutul MCV în 2007, Comisia a raportat în mod regulat cu privire la progresul reformelor relevante din Bulgaria și România. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV privind Bulgaria și în noiembrie 2022 ultimul despre România. Pentru ambele state membre, Comisia a concluzionat că și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligațiile prevăzute în MCV la momentul aderării la Uniune și că trebuie să continue să lucreze pentru a pune în aplicare angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor. Această lucrare a fost finalizată în iunie 2023.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat atât Consiliul, cât și Parlamentul European cu privire la intenția sa de a închide oficial MCV pentru Bulgaria și România, după ce toate angajamentele specifice enumerate în concluziile rapoartelor MCV au fost acum implementate. În conformitate cu deciziile de stabilire a mecanismului, MCV se încheie atunci când toate criteriile de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile de astăzi reflectă concluzia Comisiei că acesta este acum cazul pentru ambele state membre.

Comisia așteaptă cu interes continuarea cooperării cu Bulgaria și România în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre.

Când au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, Bulgaria și România mai aveau de făcut progrese în domeniul reformei judiciare și al combaterii corupției, precum și al crimei organizate pentru Bulgaria. Comisia a instituit MCV ca măsură tranzitorie pentru a ajuta cele două țări să remedieze aceste deficiențe. Lucrările în cadrul MCV au fost în desfășurare din 2007 pentru a încuraja și urmări procesul de reformă, pe baza criteriilor de referință. După cum se prevede în Deciziile MCV din 2006, MCV se încheie atunci când toate criteriile de referință sunt îndeplinite în mod satisfăcător.

În ianuarie 2017, Comisia a întreprins o evaluare cuprinzătoare a progresului pe parcursul celor zece ani ai mecanismului, care a oferit o imagine clară a progreselor semnificative înregistrate. Comisia a formulat o serie de recomandări specifice care, atunci când sunt îndeplinite în mod ireversibil de ambele state membre, ar fi suficiente pentru a pune capăt procesului MCV.

În raportul său MCV din octombrie 2019, Comisia a concluzionat că Bulgaria a îndeplinit în mod satisfăcător recomandările MCV rămase și că Bulgaria a făcut progrese suficiente în îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la UE și că toate criteriile de referință pot fi închise în mod satisfăcător. Bulgaria mai trebuia să continue să lucreze pentru a pune în aplicare angajamentele specifice enumerate în concluziile raportului, o activitate care a fost finalizată în iunie 2023. De atunci, Bulgaria nu mai este monitorizată sau raportată în cadrul MCV și este monitorizată în cadrul regulii anuale. ciclul de drept cu Raportul anual al Comisiei privind statul de drept.

În mod similar, în raportul CVM din noiembrie 2022, Comisia a concluzionat că România a făcut progrese suficiente în îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării sale la UE și că toate reperele pot fi închise în mod satisfăcător. România mai trebuia să continue să lucreze pentru implementarea angajamentelor specifice enumerate în concluziile raportului, activitate care a fost finalizată în iunie 2023.

După ce a informat Consiliul și Parlamentul în iulie 2023 cu privire la intenția sa de a închide MCV, Comisia a adoptat astăzi două decizii prin care abrogă Deciziile 2006/928/CE și 2006/929/CE ale Comisiei, închizând astfel oficial MCV.

Evoluția peisajului statului de drept al Uniunii a oferit un nou context pentru cooperarea Comisiei cu Bulgaria și România. În special, ciclul statului de drept, lansat de Comisie în 2019, a oferit un cadru permanent cu o perspectivă pe termen lung pentru a însoți reforma durabilă, atât cu Bulgaria, cât și cu România, precum și cu alte state membre. Ca parte a acestui ciclu, Raportul anual al Comisiei privind statul de drept , care din 2022 include și recomandări către statele membre, acționează ca un instrument preventiv, aprofundând dialogul și conștientizarea comună cu privire la problemele statului de drept. De asemenea, permite monitorizarea implementării multor reforme convenite ale Bulgariei și României. Progresul acestora a fost, de asemenea, monitorizat, acolo unde a fost relevant, în cadrul sistemului european.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră