Un simbol al comunismului a rezistat la Galați, pe un bloc, 30 de ani după Revoluția din 1989

29 Mar 2019 | scris de M.C.
Un simbol al comunismului a rezistat la Galați, pe un bloc, 30 de ani după Revoluția din 1989

A fost nevoie de 30 de ani pentru ca membrii unei asociații împreună cu locatarii unui bloc de pe strada Gheorghe Asachi, Tiglina 3 din Galați să își ia inima în dinți și să treacă la treabă. Oamenii au trecut 30 de ani zi de zi pe lângă un simbol al comunismului, fără să fie mirați că pe un bloc dintr-un oraș din România mai poate scrie ”Trăiască PCR!” și după 30 de ani de la căderea comunismului.

Joi, membrii Asociaţiei „Curăţăm Galaţiul”, ajutaţi de locatarii blocului A12, au îndepărtat unul dintre simbolurile orașului Galați. Mesajul comunist ”Trăiască PCR!”, realizat din litere de metal de mari dimensiuni şi amplasat pe bloc nu mai este la locul lui, de-acum.

Literele de metal care compuneau mesajul comunist au fost montate în anul 1965, odată cu terminarea blocului A12, scrie viata-libera.ro.

Construcţia metalică a rezistat timpului şi, în 55 de ani, nu a pierdut decât o literă, P, căzută la o furtună.

Convinsă că simbolurile şi mesajele comuniste nu au ce căuta în oraşul Galaţi, Comunitatea ”Curăţăm Galaţiul” a făcut ceea ce autorităţile nu au făcut în 30 de ani, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei viata-libera.ro. 

„Cu permisiunea administraţiei blocului şi cu ajutorul locatarilor, am îndepărtat mesajul comunist de pe faţada imobilului. Facem apel la gălăţeni ca, în cazul în care au cunoştinţă despre alte mesaje sau simboluri similare, să ni le semnaleze, pentru a le îndepărta. Înţelegem că autorităţile sunt prea ocupate cu întreţinerea bordurilor, aşa că suntem noi dispuşi să dăm o mână de ajutor”, se arată în comunicat.

După Revoluția din 1989, mesajul a fost contestat de numeroase ori, iar oamenii au solicitat înlăturarea acestuia. A fost nevoie de 30 de ani (!) pentru ca acest lucru să se întâmple. Oare ce spune asta despre noi, ca societate?

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră