Un expert rus DEZVĂLUIE ce se ascunde în spatele aducerii de armament greu al NATO în România (VIDEO)

01 Apr 2015
Un expert rus DEZVĂLUIE ce se ascunde în spatele aducerii de armament greu al NATO în România (VIDEO)

Generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa, a anunțat ieri, în cadrul unei vizite la București, că o decizie privind aducerea de echipamente militare grele ale NATO în România va fi anunțată "foarte curând". În plus, Breedlove s-a arătat sigur că, atunci când acest lucru se va întâmpla, România "va răspunde prompt" şi "va fi de acord", scrie Russia Today.

Philip Breedlove nu a specificat ce fel de armament va desfăşura NATO în România. Experţii susţin, însă, că România va adăposti în curând vehicule blindate, sisteme de arme antiaeriene, avioane de luptă și artilerie.

Aseară, președintele Academiei pentru Probleme Geopolitice din Moscova, doctorul în științe militare Konstantin Sivkov, a declarat că planurile privind instalarea de tehnică grea în România vorbesc despre întărirea Alianței la frontierele geopolitice și pregătirea pentru o confruntare prelungită cu Rusia.

"Astăzi NATO se întărește la acele frontiere pe care le-a atins în limitele Pactului de la Varșovia. Ei (cei din Alianța Nord-Atlantică — n.r.) se pregătesc pentru o confruntare pe termen lung, de aceea își întăresc frontierele militare în acele zone pe care le-au luat sub controlul lor în a doua jumătate a secolului XX, adică în anii '80-'90. Riscul pentru noi este că direct la granițele noastre, la o distanță de numai două operațiuni de front, apar trupe NATO. O astfel de operațiune durează, potrivit diverselor estimări, între 10 și 20 zile, adică vorbim de limitele unui termen de o lună. În cazul în care pot efectua aceste operațiuni, ei pot ajunge la Moscova", a afirmat expertul rus.

Potrivit lui Sivkov, aviația NATO ce poate fi desfășurată "dispune de timpul necesar să ajungă până la principalele noastre noduri de comunicații, iar în mai puțin de o jumătate de oră — până la aerodromurile noastre, unde ar putea să fie instalate sisteme de rachete ATACMS cu o rază de până la 300 km".

"Toate acestea creează o anumită amenințare în domeniul apărării. Ar trebui înțeles clar și trebuie să luăm măsuri extraordinare pentru contracararea tuturor acestor amenințări ce se formează în prezent", a spus expertul rus, care a mai precizat că instalarea de arme grele în România relevă că "în esență Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (FACE) a eșuat, ceea ce înseamnă că ei (NATO — n.r.) pot plasa orice, oriunde, dar și că noi putem face același lucru". (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră