Ultimul preot chinez al Bisericii Ortodoxe Autonome a Chinei a trecut la Domnul

04 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
Ultimul preot chinez al Bisericii Ortodoxe Autonome a Chinei a trecut la Domnul
Cel mai vechi precum şi singurul cleric al Bisericii Ortodoxe Autonome a Chinei, cetăţean chinez, părintele Michel Wang Quansheng, a trecut la Domnul, după ce a slujit Biserica mai bine de 50 de ani, informează Agenţia de ştiri Lăcaşuri ortodoxe.

Părintele Michel (Mihail) s-a născut în 1925. A fost hirotonit  preot în 1958 de Episcopul Simeon (Du) de Shanghai, primul episcop ortodox al Chinei, care a fost, de asemenea, şi ultimul episcop al Bisericii Ortodoxe Autonome Chineze. După moartea Episcopului Vasile de Beijing (1962) și apoi a Episcopul Simeon de Shanghai (1965), Biserica din China a rămas fără arhipăstori. Persecuțiile care au urmat “revoluției culturale” au făcut imposibilă viața eclezială. În 1980, autoritățile chineze şi-au mai schimbat atitudinea față de Ortodoxie.

În luna noiembrie 2007, au avut loc demonstrații la Moscova, dedicate celei de-a 50-a aniversari a Bisericii Ortodoxe Autonome din China. Cu acest prilej, Patriarhul Alexei al II-lea l-a decorat pe Preotul Michael Wang, cu Medalia Sfantului Serghie de Radonej, de prim rang.

În luna mai a anului 2013, părintele Michael Wang a slujit alături de Patriarhul Kirill, în timpul primei vizite a acestuia din urmă în China. În ultimii ani, părintele Michel a locuit în Shanghai. Precizăm că numărul creștinilor ortodocși din China este, în prezent, estimat la 15.000. Aceştia trăiesc în Beijing, Shanghai, provincia Heilongjiang și Mongolia Interioară. Preoţi ai Patriarhiei Moscovei slujesc în parohiile Beijing, Shanghai și Guangzhou, iar în Hong Kong există, de asemenea, o parohie aflata sub jurisdictia Patriarhiei Constantinopolului.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră