AUTOSESIZARE a Inspecţiei Judiciare în dosarul morţii poliţistului Gigină. Posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale

29 Oct 2015
AUTOSESIZARE a Inspecţiei Judiciare în dosarul morţii poliţistului Gigină. Posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale
Inspecţia Judiciară s-a autosesizat din oficiu si  face verificări în cazul dosarului de la Parchetul Tribunalului Bucureşti privind decesul poliţistului Bogdan Gigină, în legătură la posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale. Reamintim că Parchetul a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpa dupa moartea politistului de la Rutiera. 

Inspecția Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii verifică dacă dosarul in care a fost audiat si Gabriel oprea  ar fi trebuit să fie declinat Direcției Naționale Anticorupție (DNA), date fiind calitatea de ministru a lui Gabriel Oprea, natura infracțiunilor care se conturează în dosar și legătura directă dintre faptele comise și atribuțiile sale de demnitar, potrivit profit.ro. Procurorii Parchetului Capitalei nu au procedural posibilitatea de a-l pune pe Oprea sub urmărire penală, pentru că anchetarea miniştrilor nu intră în competenţa sa.

Redăm comunicatul Inspecţiei Judiciare: 

„Având în vedere relatările recente din mass media, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la data de 29 octombrie 2015, cu privire la posibile încălcări ale dispoziţiilor procedurale referitoare la competenţa de efectuare sau supraveghere a urmăririi penale, în dosarul vizând decesul subinspectorului de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Lucrarea a fost înregistrată la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori.

Verificările prealabile urmează să fie efectuate în conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.2,3 şi 4 lit. b din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi ale art.12-19 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie de către Inspecţia Judiciară.

Etapa verificărilor prealabile este o etapă premergătoare cercetării disciplinare, competenţa Inspecţiei Judiciare fiind, potrivit prevederilor art. 45 alin. (3) şi (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, „de a stabili dacă există indiciile săvârşirii de către magistraţi a unei abateri disciplinare şi de a se pronunţa după caz, în funcţie de rezultatul verificărilor“.

Cum a murit poliţistul Bogdan Gigină 

Polițistul Bogdan Gigină a decedat după ce, în seara zilei de 20 octombrie, a fost implicat într-un accident la intersecția Calea Plevnei cu bd. Știrbei Vodă. Mai exact, acesta a căzut cu motocicleta într-o groapă în timp ce făcea parte din coloana oficială care îl însoţea pe ministrul de Interne Gabriel Oprea. 

Poliția Capitalei a anunțat ulterior că polițistul se afla în coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. „Polițistul Bogdan Cosmin Gigină se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în București, asigurând deplasarea în siguranță a coloanei oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic", a precizat Poliția Capitalei.





 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră