Traian Băsescu în vizorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Ce a declarat fostul preşedinte despre REFUGIATI

12 Sep 2015
Traian Băsescu în vizorul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Ce a declarat fostul preşedinte despre REFUGIATI
Fostul președinte Traian Băsescu nu este de acord cu primirea refugiaţilor şi consideră acest lucru neconstituţional. Afluxul mare al refugiaţilor reprezintă o chestiune de securitate şi cine ia în joacă acest element va plăti scump pe termen mediu şi lung, avertizează fostul presedinte. 

În acest context, pereședintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc, a declarat că ia în calcul o sesizare în privința declarațiilor fostului președinte. "Dezbaterea publică nu trebuie trabnsformată într-un vehicul de dragul de a atinge scopuri politice, să incităm la urmă împotriva unei comunități, mai ales că noi nu avem niciun refugiat în acest moment. Atunci când este vorba despre formatori de opinie, responsabilitatea în dezbaterea publică trebuie să fie mai accentuată, mai ales când e vorba despre un fost președinte de stat care a avut posiblitatea să acumuleze un fond de cunoștințe și care utlizează un subiect care poate genera ură în societate față de o comunitate care nu e prezentă pe teritoriul țării", a declarat președintele CNCD într-o intervenție telefonică la postul B1 TV.

Acesta a mai precizat că sesizarea nu privește declarația președintelui referitoare la faptul că printre valul de refugiați s-ar putea afla și membri ai grupărilor teroriste, ci la faptul că Băsescu ar fi spus că aceste persoane "vorbesc prin bombe", ceea ce este o generalizare. Președintele CNCD a subliniat că un apel la responsabilitate în dezbaterea publică este binevenit. 

Băsescu: Primirea refugiaţilor, neconstituţională

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că dacă mai era el la Cotroceni, Comisia Europeană nu şi-ar fi permis să anunţe o cotă pentru România fără să-l consulte, arătând tototodată că aşa numita relocare a refugiaţilor este de fapt o strămutare care nu este permisă de Constituţia României.

"Aici discutăm despre o strămutare, căreia Bruxelles-ul îi spune relocare, din Ungaria, Italia şi Grecia. Aşa ceva nu e permis de Constituţia României", a declarat fostul preşedinte, vineri seara, la B1TV. "Eu aş fi avut o pozitţe extrem de severă şi mă uit la bieţii bulgari, care au abandonat până şi demnitatea, împotriva repartizării şi măcar a unui singur refugiat. Nu sunt de acord cu aşa ceva şi este şi neconstituţional. Povestea cu Constituţia e boală grea în România", a adăugat Traian Băsescu.

El a citat în acest sens prevederile articolului3, alineatul 4 din Constituţie care stabilesc că: "Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine".

Conform fostului preşedinte, România nu are niciun motiv să participe la distribuţia refugiaţilor" şi că "nimeni nu garantează că teroriştii nu intră în Uniunea Europeană. El a spus că îl impresionează imaginile cu refugiaţi, punctând însă că "şi mie îmi e milă de refugiaţi, dar mai milă mi-e de români".

"În România ne confruntăm cu vorbe grele, ăştia se confruntă cu bombe. Îşi pun bombe în jurul brâului şi pentru Allah se detonează. Cine ne garantează că nu intră şi aceştia? (...) Să spunem că au pătruns doar 50, este un dezastru. Pentru că sunt antrenaţi să ucidă (...) Dacă Turcia nu dădea drumul, Europa trăia şi acum fericită. S-au săturat să suporte costurile(...) Mă pun şi în pielea lui Klaus Iohannis, peste doi ani, când în metrou o să avem o bombă", a mai spusTraian Băsescu.

El a susţinut, totodată, că preşedintele Klaus Iohannis are o singură soluţie, şi anume "blocajul la Consiliul JAI , adăugând că este nevoie de o decizie a Parlamentului în cazul refugiaţilor.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră