Paşca Palmer: Timbrul de mediu e ilegal, trebuie abrogat

20 Oct 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Paşca Palmer: Timbrul de mediu e ilegal, trebuie abrogat

„Da, el este ilegal, la fel cum au fost si celelalte dinainte. Este ilegal – asa a fost declarat de Curtea Europeana de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) – şi mai are o problema timbrul actual: şi anume că el, de fapt, nu taxează corect poluarea. Conceptul unui timbru de mediu ar trebui să fie un timbru de poluare, care sa taxeze poluarea pe principiul poluatorul plateste”, a declarat ministrul la deschiderea Salonului Auto Bucuresti şi Accesorii, la Romaero Băneasa, conform 0-100.ro .

Ea a spus că i se pare „curios” ca timbrul de mediu să fie eliminat ca urmare a unei iniţiative PSD – Liviu Dragnea – în contextul în care tot PSD a introdus timbrul de mediu în 2013.

„Din punctul meu de vedere – si asta este si ce am discutat foarte mult la nivelul Grupului de Lucru – categoric, bineinteles, acest timbru de mediu actual trebuie abrogat. Si pentru ca este declarat ilegal, si pentru ca este inechitabil in forma in care exista. Dar el trebuie inlocuit, in acelasi timp, cu alta modalitate”, a subliniat ministrul Mediului.

Cristiana Paşca Palmer a explicat şi care ar fi soluţiile. „Una dintre variantele pe care noi am luat-o in calcul – Ministerul Mediului a propus-o chiar Grupului de Lucru – a fost o taxare a consumului de combustibil, ca atunci fiecare este taxat in mod echitabil in functie de cat ruleaza si de cat consuma. Deci un pachet in doi piloni. Pe de-o parte o taxare a combustibilului, cu o suma mica de fapt, foarte mica, care s-ar fi regasit intr-un impact de 2 lei pentru un plin de combustibil. Si un pilon de impozitare diferentiata, pentru ca noi nu impozitam diferentiat in functie de norma de poluare a motorului. S-a discutat foarte mult in acest Grup de Lucru, pentru ca sunt foarte multe considerente de luat in discutie (...). Si din punct de vedere economic, si din punct de vedere al taxarii, si din punctul de vedere al posibilului impact pe care o astfel de masura ar putea sa-l aiba in alte zone economice”, a spus ministrul.

Guvernul lucrează la un punct de vedere oficial în acest sens, pe care să-l transmită oficial Parlamentului.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră