Telemeaua de Ibăneşti, înregistrată la UE ca Denumire de Origine Protejată

15 Mar 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Telemeaua de Ibăneşti, înregistrată la UE ca Denumire de Origine Protejată

"Continuăm să facem eforturi pentru protejarea produselor românești de o calitate deosebită! Ieri, la Bruxelles, am primit de la Comisarul European Pentru Agricultura și Dezvoltare Rurală Phil Hogan certificatul care atestă că Telemeaua de Ibănesti a fost înregistrata în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ca Denumire de Origine Protejată! După Salamul de Sibiu, România a reușit în acest an să obțină protecție pentru încă un produs cu care ne putem mândri pe plan internațional. Îi felicit pe toți cei implicați în acest demers!", scrie ministrul Agriculturii pe Facebook.

Utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini. Ministrul Agriculturii a declarat marţi că România vrea să obțină recunoașterea Comisiei Europene şi pentru kurtos kalacs, care este un produs atestat pentru prima dată în Transilvania, în anul 1784.

„Produsul kurtos kalacs este un produs românesc atestat din 1784 ca fiind realizat de o doamnă de naționalitate română, dar cu cetățenie maghiară din Transilvania. Acesta este produs în toată regiunea, în Cehia, Ungaria și chiar în Slovacia și, având în vedere că atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu că acest produs va trebui recunoscut, sigur, pentru România”, a spus ministrul.

Irimescu a mai spus că Ministerul Agriculturii a mai identificat alte cinci-șase produse care au potențial de a primi această recunoaștere europeană. „Este în discuții la Comisia Europeană novacul afumat. Au fost ceva discuții cu definirea lui, însă lucrurile sper că s-au clarificat. Și am mai identificat alte cinci-șase produse care au potențial”, a spus ministrul Agriculturii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră