Taxa pe ambalaje aduce faliment şi disponibilizări

26 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Taxa pe ambalaje aduce faliment şi disponibilizări

"Sectorul de conserve este cel mai năpăstuit. Sunt fabrici de conserve care pun pe piață 600 — 700 tone de sticle pe lună. Înmulțiți cu 2 lei și vedeți dacă rezultatul este echivalentul profitului anual pe care îl poate realiza o fabrică. Noi cumpărăm borcanul cu 0,48 de lei, iar cu plata de 2 lei pe kilogramul de ambalaj ajungem la 1,1 — 1,2 lei borcanul, ceea ce înseamnă peste 60% din structura de cost", a explicat președintele patronatului Romconserv, Aurel Tănase, conform Agerpres.

El a explicat că borcanele nu pot fi reciclate deoarece procesul de producţie presupune creşterea şi scăderea bruscă a temperaturii pentru conservarea produselor, şoc la care recipientele nu ar rezista la o folosire repetată.

"Cred că dintre cei aproape 4.000 de oameni care lucrează în industrie mai mult de jumătate vor fi disponibilizați. Eu, personal, consider că 80% vor fi disponibilizați pentru că, în condițiile actuale, nimeni nu mai poate să reziste", a mai spus șeful Romconserv.

Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, spune că prin creşterea costurilor cu ambalajului produsele ieftine din piață vor fi afectate. El a explicat că scumpirea ambalajelor vine pe o piaţă internă a laptelui, slăbită de embargoul rus, care a generat concurență neloială prin produsele lactate aduse din spațiul comunitar şi a dus la închiderea unor fabrici de lapte.

"Acum, piața laptelui va fi afectată și de acest cost suplimentar al ambalajului pentru că vor fi afectate produsele ieftine, low-cost, cele care se adresau pensionarilor și familiilor nevoiașe, nu produsele premium, nu brânzeturile de lux", a mai spus Cojocaru.

"În 2016, nu există niciun contract încheiat cu vreo organizație pentru reciclarea ambalajelor și cred că se dorește mascat mărirea taxei de la 65 de bani la 2 lei/kg pentru că este un buget frumos, de circa 230 de milioane de euro pe an", consideră Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră