ANUNŢ important pentru conducătorii auto! Sunt obligaţi şoferii să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?

25 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
ANUNŢ important pentru conducătorii auto! Sunt obligaţi şoferii să prezinte asigurarea RCA poliţiştilor?

Veste bună pentru şoferi! Potrivit avocatnet.ro, conducătorii auto nu sunt obligați să aibă asupra lor dovada asigurării RCA și nu trebuie să o prezinte polițistului atunci când acesta solicită controlul actelor, potrivit unei decizii definitive a Tribunalului Sălaj. Concret, în anul 2015, un șofer a fost amendat pentru că nu a avut asupra sa la controlul organelor de poliție polița de asigurare auto. În aceste condiții, conducătorul auto a contestat în instanță procesul-verbal de contravenție și a obținut anularea actului administrativ în 2016, iar în februarie anul acesta, instanța de apel a respins calea de atac formulată de inspectoratul de poliție.

Instanța de prim grad (judecătoria) a decis că nu există nicio prevede expresă care să-l oblige pe conducător să aibă asupra sa dovada asigurării, nici în contextul Legii nr. 136/1995 (vechea lege privind RCA-urile, în prezent abrogată și înlocuită de noul cadru RCA - OUG nr. 54/2016), nici în al OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice ori al regulamentului de punere în aplicare a acestei ordonanțe. Prevederile legale la care s-a raportat instanța și care ne interesează în această discuție sunt următoarele:

  • regulamentul de punere în aplicare a OUG nr. 195/2002 prevede că conducătorul trebuie să aibă asupra sa "actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare";
  • ordonanța privind circulația pe drumurile publice prevede că "participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege"; în caz contrar, același act normativ stabilește că șoferul care nu are asupra sa aceste documente săvârșește o contravenție și poate primi o amendă.

Practic, organul de poliție care l-a amendat pe conducătorul respectiv a considerat că dovada asigurării RCA (polița de asigurare) se înscrie în noțiunea folosită de cele două acte de mai sus, respectiv "alte documente prevăzute de lege", or instanța de judecată a constatat că, la momentul respectiv, niciun act normativ nu-i impune șoferului obligația de a avea asupra sa această poliță, poptrivit avocatnet.ro. 

"În cauză, instanța constată că nici art. 147 pct. 1 din R.A.O.U.G. nr. 195/2002 și nici art. 35 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002 nu preved în mod expres faptul că participanții la trafic trebuie să aibă asupra lor polița de asigurare auto. De asemenea, din analiza dispozițiilor legale în materie, respectiv a O.U.G. nr. 195/2002, a R.A.O.U.G. nr. 195/2002 și a Legii nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, nu rezultă că această obligație ar fi fost impusă în mod expres de legiuitor în sarcina conducătorilor auto. Altfel spus, legea nu prevede în mod expres obligația conducătorilor auto de a avea asupra lor polița de asigurare auto și de a o prezenta la cererea polițistului rutier", a stabilit prima instanță.

Așadar, conducătorul auto în discuție a fost amendat pentru o contravenție care, în realitate, nu există, încălcându-se astfel prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor.

Important! În prezent, regimul RCA nu mai este însă guvernat de Legea nr. 136/1995, cea la care s-a raportat instanța de judecată, ci de OUG nr. 54/2016, iar polița de asigurare este acum înlocuită de noua reglementare cu contractul de asigurare. Cu toate acestea, concluzia la care a ajuns instanța în materia obligației conducătorului de a avea asupra sa dovada RCA rămâne în picioare chiar și în contextul noului regim al RCA, întrucât nici OUG nr. 54/2016 nu prevede nimic în legătură cu vreo obligație de acest fel.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră