Subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2015, Limba Română

22 Iun 2015
Subiecte EVALUARE NAȚIONALĂ 2015, Limba Română
La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să dea antonime pentru cuvintele “frumoasă” “bucurie” “venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe.
Pe baza aceluiaşi text, elevii aveau de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.

La subiectul al doilea, elevii au primit un text la prima vedere - articolul "E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-a fost testată capacitatea de a înţelegere a unui text şi le-au fost verificate cunoştinţele de gramatică, având de morfologic cuvintele “românească” şi “garderobă” şi sintactic cuvintele “patru”, "în" şi "se" şi “ia”. În plus, elevii au trebuit să identifice o propoziţie principală şi una secundară şi de alcătuit o frază care să conţină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ “care”.

A doua compunere au avut ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.





Alte stiri din Actualitate

Ultima oră