Când JUSTIŢIA pierde în faţa STENOGRAMELOR despre DON JUANI, Esmeralde, cârnaţi şi caltaboşi

13 Iul 2015
Când JUSTIŢIA pierde în faţa STENOGRAMELOR despre DON JUANI, Esmeralde, cârnaţi şi caltaboşi
Sunt picante şi spumoase. Unele sunt despre amor, coafuri exotice, cârnaţi, caltaboşi, viţei şi palincă. Se primesc şi se citează „pe surse“. Au devenit un laitmotiv naţional şi fără ele anchetele parcă n-au nici sare şi nici piper. STENOGRAMELE, căci despre ele vorbim fac, în ultimul timp, deliciul cititorului. Pe lângă zărnăitul cătuşelor şi gândul suprem <<oare cum îl scoate pe infractor din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie>>, stenogramele sunt  cerute pe piaţă. Date de cele mai multe ori „pe surse“unele sunt demne de un primar amorezat, precum  edilul de Iaşi. Altele, s-au ocupat de coafura lui Radu Mazăre. În multe, am găsit imaginea corupţiei printre cârnaţi  şi caltaboşi. Cui folosesc amantâcurile primarilor din stenogramele spumoase interceptate de procurori? Sau coafura lui Mazăre? Sau faptul că blonda lui Nichita îl iubea, în secret,  pe Băsescu?  Să fie atentat la siguranţa naţională? Să fie corupţie, dar s-o ştim şi noi! 

Caragiale trăieşte în stenogramele procurorilor

Stenograme apărute în dosarul fostului primar de Iaşi, Gheorghe Nichita au transformat cazul acestuia într-o adevărată telenovelă despre un Don Juan, în persoana edilului de Iaşi şi blonda acestuia, Ada Samson, pe post de Esmeralda. Primarul de Iaşi este cercetat momentan sub control judiciar. Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a primarului Iaşiului Gheorghe Nichita, pentru instigare la: folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată (cinci acte materiale), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, acces ilegal la un sistem informatic şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

„Tu ai opţiunea ta, ai dragostea faţă de Băsescu şi asta-i...“

Adina Samson: - Vezi că dacă doreşti răul altuia şi s-a rugat pentru... , s-ar putea să ţi se întâmple ţie.
Gheorghe Nichita: - Nu-mi place să-i văd pe alţii chinuindu-se, dar aşa a făcut-o el.
Adina Samson: - Acuma Băsescu nu are nicio chestie.
Gheorghe Nichita: - Tu ai opţiunea ta, ai dragostea faţă de Băsescu şi asta-i...
Adina Samson: - Dar nu am nicio dragoste faţă de Băsescu, dar Băsescu în această situaţie nu are nicio legătură.
Gheorghe Nichita: - De la el a început ura asta în România.

Gheorghe Nichita este suspectat în acest dosar că îi folosea pe angajații Poliției Locale Iaşi, instituție subordonată Primăriei, să-i supravegheze amanta, dar și pe alte persoane, iar directorul Poliției Locale îl informa despre orice mișcare a celor urmăriți.

Adina Samson:
- Care ambele tabere, antibăsişti şi anticomunişti?
Gheorghe Nichita: - Da.
Adina Samson: - Care sunt antibăsişti? Că nu ştiu care sunt antibăsiştii.
Gheorghe Nichita: - PSD...
Adina Samson: - E, asta e deja răsuflată, asta cu antibăsismul.
Gheorghe Nichita: - Vezi cum vorbesc cu mine oamenii, mă...
Adina Samson: - Lasă-mă, măi, cum vorbesc oamenii..
Gheorghe Nichita: - Măi, tu nu înţelegi?
Adina Samson: - Măi, mă laşi?
Gheorghe Nichita: - Da' tu mă laşi?
Adina Samson: - Nu te mai îmbăta cu apă rece.
Gheorghe Nichita: - Băi, lasă-mă-n pace, îmi spui mie? Păi cum, eu nu ştiu treaba asta? Eu (sunt?) împotriva lui total. Asta îmi doresc şi eu, să-l văd în puşcărie pe Băsescu mâine.
Adina Samson: - Chestia asta nu o să mai ţină, cu Băsescu, nu o să mai fie...
Gheorghe Nichita: - Să-l văd şi pe el că ajunge în puşcărie... pentru ce a făcut...
Adina Samson: - Dacă o să meargă... o să fie...
Gheorghe Nichita: - Păi să meargă în p...a mamii lui, că m-am săturat de ce a făcut... a împărţit lumea asta în două.

Blonda lui Nichita, urmărită ceas de Poliţia Locală 

Interceptările procurorilor arată că Gheorghe Nichita îşi concentra toată atenţia ca să-şi urmarească pas cu pas fosta iubită şi subordonată, Adina Samson. Şi pentru că făcuse din asta un obiectiv, primarul a apelat la prefesionişti - şeful poliţiei locale din Iaşi, Liviu Hliboceanu care îi dădea pas cu pas raportul despre ceea ce făcea blonda lui Nichita. 

Gheorghe Nichita: Da, probabil că e vreo ședință masonică cu femei, nu ştiu, dar nu cred că-i masonică, că de obicei ăştia sunt înregistraţi, ei vorbesc, invită mai multă lume...

Liviu Hliboceanu: Nu, nu-i genul ăsta, e ceva spiritism, ghicit, prezis viitor.

Gheorghe Nichita:Da, important e cine iese şi cine intră de acolo, ca să ştim.

Liviu Hliboceanu: Da, da.

Anchetatorii spun că poliţişti locali şi angajaţi de la salubritate au fost trimişi de primarul Gheorghe Nichita şi la Suceava. Procurorii susţin că misiunea pe care au avut-o acolo era de a testa dacă patul dintr-o anumită cameră de hotel scârţâie sau nu. Misiunea a fost un eşec, pentru că la momentul respectiv camera era ocupată.

Gheorghe Nichita:
Alo! A... băiatul asta, cu tine împreună și cu Dumi, plecați la Suceava mâine dimineață și facem o reconstituire. Deci, la HOTEL, mergi, iei camera, îi spui... „Băi, vrem ceva să...” mă rog, nu tre'

Polițist local:Ok.

Gheorghe Nichita: Și tu cu Dumi în pat și ăla să vă asculte.
Polițist local:Ok.

Gheorghe Nichita:Îl pui pe... îl pui pe agent în pat...

Polițist local:Da, am înțeles.

Gheorghe Nichita: Cu... Dumi și tu asculți. Și invers.


Coafura lui Mazăre, regăsită printre stenogramele DNA 

Şi coafura lui Radu Măzăre, fost primar al Constanţei s-a regăsit  printre interceptările procurorilor. Astfel, din referatul procurorilor aveam să aflăm că edilul voia să-i fie pusă în valoarea coafura şi cerea directorului de la Neptun TV acest lucru. „Există o serie întreagă de convorbiri între Radu Mazăre și directorul de programe din cadrul Neptun TV. Primarul îi solicită să ia poziție favorabilă referitoare la acuzațiile formulate în legătură cu tunsoarea lui. Îi solicită acestuia să îi monteze un film în care să fie prezentat schiind. Materialul urma să fie postat pe YouTube. Nefiind mulțumit de calitatea montajului, îi solicită (directorului Neptun TV- n.r.) să îl refacă”.  Totodată, din interceptările procurorilor aveam să aflăm că lui Radu Mazăre îi plăcea să se vadă la televizor. A cerut să fie lăudat pentru tunsoare, a cerut un reportaj pe tema calităților lui de schior, dar și laude pentru munca de edil. După câteva luni la bEciul Domnesc, Radu Mazăre este cercetat sub control judiciar pentru trafic de ifluenţă şi fapte de corupţie. 

Pune reporterul să spună că eu... Mazăre... se bate și vrea să scadă prețul gigacaloriei. Că primarul a spus că... și poți să dai imagini când m-ai filmat la bătrâni”- referatul procurorilor 


Să trăiască! Să-n florească: un viţel şi un purcel pentru Remeş 

Şi cazul „Caltaboşul“, a făcut deliciul presei prin stenogramele apărute. Fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remeş, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboşul", a fost  liberat din penitenciar, unde a ispăşit un an din pedeapsă, după ce Tribunalul Maramureş i-a admis definitiv cererea de eliberare condiţionată. Ioan Avram Mureşan se află în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de detenţie într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri. În dosarul "Caltaboşul", Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă.

(Ciorbă, într-o discuţie telefonică din 10 septembrie cu o femeie neidentificată)
Ciorbă: Auzi, mi-ar trebui un viţel oriunde, tu nu ştii oriunde o fi viţel?
Femeie: Nu ştiu, da’ ne înteresăm.

Ciorbă: Şi ne-ar trebui şi un purcel la cine... oriunde... cine are un purcel la vreo 70 de chile, 60-70...
Femeie: Nu-i bai, că merem cu maşina şi ne interesăm... Pe când?
Ciorbă: Mi-l trebuie pe miercuri seara, că joi trebuie să le duc la Remeş tate, înţelegi?

Operaţiunea „cârnaţi şi palincă”


„(Mureşan o sună pe Steliana, soţia lui Remeş: şi o informează că are nişte „chestii de pus în frigider”)
Muresan: Steliana, dragă, pe unde te afli?
Steliana: În Bucureşti.

Mureşan: A, nu-mi spune că eşti în Bucureşti...
Steliana: Ba da, aseara am sosit. Am călătorit ieri toată ziua!

Mureşan: Ioi, pai eu mă îndreptam spre tine, mă, aveam de rezolvat nişte treburi pe-aicea!
Steliana: Ia să vedem cum le putem rezolva?

Muresan: No, cine e acasă?
Steliana: Unde acasă?

Mureşan: Pai, la tine. In Baia-Mare, unde acasă?
Steliana: Menajera e! Da’ ce sa faci cu menajera?

Muresan: Am nişte chestii care trebuie puse prin frigider!
Steliana: Am înţeles!“

Poziţia oficială a Procurorului General

Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a susţinut, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de luna trecută, că procurorii nu ar trebui să mai aibă calculatoare cu port USB, pentru a nu mai exista scurgeri de informaţii din dosarele penale. Niţu a lăsat să se înţeleagă că procurorii se feresc să dea documente pe mail, dar că le pun pe stick şi le dau jurnaliştilor. 
În cadrul şedinţei CSM, Niţu a ridicat problema privind scurgerile de informaţii din dosarele penale, precizând că procurorii ar trebui să nu mai aibă calculatoare cu port USB, „pentru că mail-urile lasă urme, dar stick-urile nu”.  De asemenea, procurorul general a mai propus să nu se mai pună interceptări în referatele cu propunere de arestare preventivă, ci să se facă doar referire la o filă din dosar în care se află transcrise acele interceptări. „În aşa fel nu vor mai ajunge în spaţiul public interceptări din viaţa personală a inculpaţilor fără ca ele să fie cenzurate de un judecător”, a spus Niţu.

Procurorul General şi-a argumentat propunerile pe baza deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) luate în cazul lui Costel Căşuneanu privind scurgerile de informaţii din dosar. CEDO a decis ca lui Căşuneanu să îi fie plătită suma de 4.000 de euro cu titlul de daune morale pentru că în presă au apărut interceptări care i-au afectat viaţa privată.

Klaus Iohannis: fără circ mediatic

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut judecătorilor și procurorilor să oprească scurgerile de informații către presă din dosarele penale aflate în curs de anchetare și să nu mai facă circ medicatic.  În același timp, Justiția se face cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților civile, inclusiv a prezumției de nevinovăție și a dreptului la imagine. Din acest punct de vedere, este de dorit ca CSM-ul și Inspecția Judiciară să ia atitudine, potrivit atribuțiilor legale, la modul cel mai serios ori de câte ori apar scurgeri nepermise de informații în presă, din dosarele penale aflate în curs de instrumentare.

Victor Ponta şi cazul Nichita

La scurt timp după apariţia stenogramelor în presă, referitoare la relaţia intimă a primarului Iaşului cu amanta sa, premierul a fost întrebat ce părere are despre acest caz.  Ponta a declarat că Nichita va face pasul în spate în partid, lucru care s.a şi întâmplat. Ulterior, a precizat: "Se pune problema în general pentru ce fapte arestăm oamenii, nu ştiam că pentru spionarea unei iubite eşti arestat".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră