SONDAJ. Medicii, categoria profesională care se bucura de cea mai mare încredere, politicienii – de cea mai puțină

25 Oct 2021 | scris de A.V.
 SONDAJ. Medicii, categoria profesională care se bucura de cea mai mare încredere, politicienii – de cea mai puțină

Trebuie spus că sondajul a fost realizat de IPSOS, iar numele lui este “Global Trustworthiness Index 2021”. Adică Indicele Global al Încrederii (într-o anumită categorie profesională). Este recent – dat publicității pe 12 octombrie 2021.

La sondaj au participat 19.570 de persoane din 28 de state, în perioada 23Aprilie – 7 Mai 2021.

Cine participă? Sondaj încredere medici

Nu mai puțin de 28 de state. Printre ele – Argentina, Brazilia, Australia, Canada, India, Japonia, Mexic, Rusia, Statele Unite. Europa are aici mai mulți reprezentanți, printre ei – Belgia, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Spania.

Noi nu suntem. De ce să le stricăm media?

Prima întrebare și cea care dă sondajul este dacă respectiva categorie profesională ți se pare de încredere (în țara ta).

Cea mai de încredere categorie profesională, conform sondajului, este cea de Medic (64%), urmată de Om de știință/Savant/Cercetător (61%), Profesor (55%), Militar (42%) etc.

La categoria negativă, persoana în care ai cea mai puțină încredere este Politicianul (10% sau -63%), Angajați din ministere (14% sau -54%) și Publicitari (15% sau -37%).

Dar iată și întreg sondajul

Diferențe de la țară la țară

Iată, pe scurt și cîteva cifre punctuale, în funcție de intervievații fiecărui stat.

  • Țara cu cea mai mare încrederi în medici e Marea Britanie (72%). Cifre mari are și Olanda (71%) sau Canada (70%).
  • Cea mai mică încredere în medici este în Coreea (38%)
  • Dealtfel, Coreea are o încredere asemănătoare și în Biserici (37%)
  • Profesorii sunt cei mai bine văzuți în Brazilia și Chile (68%). În schimb, cea mai mică cifră pt învîțământ vine din Japonia (22%)
  • Cea mai mare încredere în militari au au cei din India (64%). Cea mai mică – Chile (21%)
  • Poliția este cel mai bine văzută în Suedia (60%). Cea mai proastă reputație vine din Mexic (15%)
  • Greu cu ei, greu fără ei. Cei din Spania par să aibă cea mai proastă reputație, comparabilă cu cea a politicienilor (11%)
  • Mai crede cineva în angajații ministerelor și cei guvernamentali? Cele mai bune cifre vin din Suedia (25%). Cele mai proaste din Argentina (6%) sau Columbia (5%)
  • În sfîrșit politicienii. Țara cu cei mai cinsitiți politicieni (sau apreciați, dacă vreți să fim corecți) este..tadăăăăm..Malaezia. Și mai e una – Olanda. În ambele țări scorul este de 19%. La polul opus, doar 3% dintre argentinieni spun că aceștia sunt ok.
  • Situație “simpatică” în China. Ei nu au răspuns la capitolele politicieni sau oficiali din ministere. Lesne de înțeles. La ei cei mai puțin de încredere sunt Publicitarii. Aceeași situație și în Arabia Saudită.

Câteva categorii. Situația pe țări

Să luăm câteva cazuri particulare. Încrederea în anumite categorii profesionale. Să vedem cum stăm.

Armată

Poliție

Jurnaliști

Funcționari civili

Alte cifre interesante derivă din indicele total al încrederii. S-au adunat toate rezultatele pozitive (mulțumiți) și s-au scăzut din ele cele negative (nemulțumiți) A rezultat o cifră care arată, pe ansamblu și în medie cât de încredere sent instituțiile din această țară.

Cei din Malaezia, India și Suedia par a fi cei mai mulțumiți/a avea cea mai mare încredere. La polul opus se află Peru, Chile și Columbia.

Iată și datele.

Cum au evoluat indicii de-a lungul timpului?

Este interesant de văzut, mai ales în contextul pandemiei sau înainte de ea. Ei bine prestigiul medicilor a crescut cu 7-9 puncte procentuale față de 2019. Trebuie precizat că ei au crescut, global, cel mai mult. Alte creșteri, dar mai mici, s-au înregistrat în rândul Profesorilor, Avocaților, Judecătorilor, Bancherilor.

Cele mai mici creșteri, mai mult o stagnare, se înregistrează în rândul Politicienilor.

Concluzia auxiliară – nu pandemia i-a făcut să aibă imaginea proastă de acum, o aveau de dinainte.

Întreg sondajul este de găsit AICI

Explicație. Ca un omagiu firesc și poate… inutil al activității medicilor am ales să ilustrăm sondajul cu o fotografie din România, chiar dacă sondajul nu a cuprins și țara noastră . Un cadru medical al spitalului Pantelimon, epuizat, îmbrăcat în costum anticovid, încercînd să prindă un moment de liniște într-o cutie de carton.

Foto Spitalul Pantelimon

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră