Un şofer român, abordat de atacatorul de la Berlin. De ce a ratat recompensa

26 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Un şofer român, abordat de atacatorul de la Berlin. De ce a ratat recompensa

Stabilit în Spania, Alexandru Gindea, 37 de ani, spune că a sunat la poliţie după ce l-a recunoscut pe teroristul ISIS, Anis Amri, ca fiind bărbatul care-i cerea ajutor să ajungă la o autostradă spre Lyon.

anisamriperpcard

Tunisianul Amri, 24 de ani, a fost împuşcat mortal  marţi de un poliţist din Milano, Italia, la trei zile după ce a ucis 12 persoane şi a rănit alte 58, intrând cu un camion furat în mulţimea adunată la târgul de Crăciun.

Alexandru, originar din Bucureşti, România, trăieşte acum în Girona, nord-estul Spaniei. El spune că întâlnirea cu teroristul fugar a avut loc joi, la ora 10.45 pm în zona de service a autostrăzii A20, aflată la 4 ore de mers cu maşina din sudul Parisului, între Limoges şi Brive-la-Gaillarde. Românul se odihnea în cabina camionului când a fost abordat de teroristul tunisian. 

anis amri 3

El a declarat cotidianului spaniol El Mundo că l-a recunoscut pe Amri la scurt timp după ce a văzut două fotografii cu tunisianul pe un site. “El a venit intenţionat la uşa camionului. Arăta foarte curat şi proaspăt bărbierit şi purta o bluză albă de lână. Eu eram în camion şi el afară, şi, după 5 minute, a început să tremure de frig. Căuta o autostradă către Lyon. M-am oferit să-i arat pe GPS sau pe mobil, dar mi-a spus că nu are de nici unul. Am fost bucuros când a plecat şi că nu era un hoţ. Era fericit că nu a greşit direcţia. Am fost foarte precaut deoarece am fost jefuit de mai multe ori pe autostradă", povesteşte românul.

Gindea a continuat, spunând că tunisianul vorbea franceza foarte prost, cu un uşor accent italian. “A plecat spunând Ciao. Nu părea să cunoască ţara foarte bine. Am presupus că nu e francez. Nu i-am văzut numerele de înmatriculare deoarece el conducea în faţă, în dreapta mea, şi unul din farurile din spate nu funcţiona. Arăta ca un nord-african, ca un turist, dar nu ca un terorist sau fugar. Cineva din Franţa trebuie să-l fi ajutat de arăta aşa schimbat", a afirmat Gindea.

anis amri video isis

Românul a mai spus că a sunat la Poliţia din Germania şi la serviciile de urgenţă din Franţa când a realizat că a vorbit cel mai căutat terorist din lume, pentru care s-a oferit o recompensă de 100.000 de euro.

Alexandru Gindea a declarat pentru El Mundo, care subliniază că românul i-a arătat lista apelurilor care demonstrau că a sunat de trei ori la Poliţia din Germania: “Nu am găsit un număr de telefon alături de fotografiile şi informaţiile despre Amri pe care le văzusem la următoarea mea oprire la Toulouse. Am fost surprins că e aşa de greu să transmiţi nişte informaţii despre un terorist. Mi s-a părut ciudat, mai ales că se oferea o recompensă de 100.000 de euro pentru informaţiile care duceau la prinderea teroristului, dar nu au oferit nici un număr de telefon la care să suni", spune românul.

“Nu-mi păsa pe care dintre cele două ţări le voi anunţa, dar am început cu Franţa deoarece vorbesc franceza şi acolo am văzut teroristul. M-am hotărât să sun la 999 din Franţa şi să le spun ce s-a întâmplat. Cu ajutorul a patru blocade bine plasate, poliţia franceză îl putea aresta, şi, deşi nu este cel mai important lucru, acum aş fi putut fi cu 100.000 de euro mai bogat”, a conchis Alexandru Gindea.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră