PERCHEZIŢII la societăţi comerciale de tip „FANTOMĂ“ sau „TAMPON“. Cum erau introduse bunurile contrafăcute în ţara noastră

26 Iun 2015
PERCHEZIŢII  la societăţi comerciale de tip  „FANTOMĂ“ sau „TAMPON“. Cum erau introduse bunurile contrafăcute în ţara noastră
În această dimineață, peste 200 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate ale Poliției Române împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.- S.T. Bucureşti au efectuat 86 de percheziții, în București, Ilfov și Constanța, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală, spălare de bani și contrafacere de marcă. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este estimat la 130.000.000 de lei. Potrivit unor surse apropiate anchete, fost puse în executare 64 mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite de implicare în activitățile ilicite.

„La data de 26 iunie a.c., polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Finanțării Terorismului și Spălării Banilor și procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial București au efectuat 81 de percheziții, în București și Ilfov, la domiciliile, sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale deținute de mai multe persoane de naționalitate română și turcă, bănuite de comiterea unor infracțiuni economice. De asemenea, în același caz, polițiștii S.C.C.O. Porturi Maritime au pus în aplicare, pe raza județului Constanta, 5 mandate de percheziții domiciliare“, potrivit anchetatorilor.

Cum acţiona gruparea

Ancheta în cauză a început în anul 2013 și a vizat un grup infracțional care ar fi creat una dintre cele mai mari reţele de importuri în regim cargo din România, utilizând un mecanism evazionist complex care constă în crearea unor lanțuri de tranzacționare artificiale prin interpunerea unor societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă” sau „tampon”.  Aceste societăți ar fi fost înființate sau preluate de persoane uşor de controlat şi manipulat în scopul sustragerii de la achitarea debitelor fiscale aferente comercializării pe piaţa internă a produselor importate în sistem cargo (îmbrăcăminte, încălţăminte, electronice, produse de menaj, uz casnic, produse electrocasnice, electronice, detergenţi, produse plastice).

Produsele erau importate de la companii din Turcia, China, Pakistan, Iran şi Taiwan. Unele bunuri susceptibile a fi contrafăcute erau introduse în România sau erau contrafăcute în depozitele societăților controlate de gruparea infracțională. Mecanismul evazionist ar fi fost pus la dispoziția unor persoane juridice care, deşi anterior au importat în mod direct anumite categorii de produse de la furnizorul extern, ar fi renunţat la importul direct pentru produsele respective şi ar fi apelat la circuitul artificial de tranzacţionare generat de societăţile coordonate de membrii grupării pentru a-şi diminua sumele datorate bugetului de stat (TVA, impozit pe profit).

În urma cercetărilor a rezultat că, un alt palier al activităţilor infracţionale desfășurate de gruparea infracțională prin lanţul de firme controlate ar fi vizat comercializarea „la negru” a mărfurilor importate. Pe parcursul anchetei, la data de 12 februarie a.c., cu sprijinul lucrătorilor A.N.A.F. – D.G.A.F., au fost confiscate 37.680 de kilograme de detergent și șampon contrafăcut, titularul mărcii estimând prejudiciul suferit la 106.000 de euro. În cauză se efectuează cercetări față de 19 societăți comerciale pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală precum și față de 63 persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră