EXCLUSIV. Raed Arafat: Zilnic, SMURD efectuează, în medie, 1.000 de intervenţii, cu 280 de echipaje de prim ajutor, 30 de terapie intensivă, 8 de terapie intensivă pentru nou-născuţi, 8-9 elicoptere

24 Sep 2015
EXCLUSIV. Raed Arafat: Zilnic, SMURD efectuează, în medie, 1.000 de intervenţii, cu 280 de echipaje de prim ajutor, 30 de terapie intensivă, 8 de terapie intensivă pentru nou-născuţi, 8-9 elicoptere
Vineri, 25 septembrie, la Târgu Mureş, sunt programate ceremonii care marchează sărbătorirea a 25 de ani de existenţă a SMURD. Vor defila pompieri scoţieni, cântând la cimpoaie, vor fi ceremonii militare cu predarea drapelului de luptă al ISU Mureş şi defilarea forţelor SMURD. Detaşamentele din fiecare judeţ din România vor avea alături pompieri din Scoţia, Franţa şi Republica Moldova. Ziua SMURD se va încheia în haine festive la Gala SMURD 25, găzduită de Palatul Culturii.

În exclusivitate, „părintele” SMURD, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, doctorul Raed Arafat, ne spune cum era când a început să scrie istoria SMURD, cum, treptat, SMURD
s-a impus ca un concept flexibil, solid şi integrat, cum şi-a dovedit maturitatea în intervenţiile de la Maternitatea Giuleşti şi din Muntenegru şi cum SMURD trebuie să rămână un serviciu public pentru salvarea de vieţi.

Cum era în urmă cu 25 de ani asistenţa medicală de urgenţă?
Erau ambulanţe, dar cu o dotare minimă şi, adesea, cu personal insuficient pregătit pentru asistenţa de urgenţă, fără echipamente speciale pentru descarcerare. Erau ambulanţe gen Dacia break şi TV-uri. Nucleul îl reprezintă Clinica de anestezie terapie intensivă Tg. Mureş, anul 1990, având la bază transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesară la locul unde se afla pacientul în stare critică, pentru asistenţă medicală de urgenţă calificată. Treptat, s-a adăugat componenta de descarcerare şi conceptul s-a extins şi înalte judeţe.


Este perioada când serviciul se numea  SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare. Când a a primit numele de SMURD?
Din anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD).
1994 a fost un an de mare importanţă din punct de vedere al dezvoltarii asistenţei medicale de urgenţă în judeţul Mureş şi poate chiar la nivel naţional. Cu sprijinul Serviciului de Urgenţă din Edinburgh şi al BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgenţă unic după modelul celor din Marea Britanie şi Statele Unite. Noul Departament sau “Serviciu de Urgenţă” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi a început să funcţioneze de la sfârşitul lui iulie, 1994.


Dar şi 2006 a a fost un an important...
Da, este anul în care modul de funcţionare a sistemului de asistenţă medicală de urgenţă inclusiv a SMURD-ul sunt precizate în legea sănătăţii. Până atunci, despre cum funcţionează SMURD erau precizări în legea pompierilor şi în alte acte normative. După 2006, cu sprijin de la nivel central, din partea guvernelor, am reuşit să ajungem la un sistem extrem de complex, care nu înseamnă numai SMURD (ca parte a unităţilor de pompieri ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă), dar şi ambulanţă, pompierii, unităţile de primiri urgenţe, de unde provin medicii şi asistentele medicale, care lucrează pe maşinile şi elicopterele SMURD-ului, avionul care a fost introdus în urmă cu doi ani.
Treptat, am ajuns la un sistem foarte complex, integrat şi flexibil, spre care privesc multe ţări considerându-l un model foarte bun. De altfel, cu sprijinul Guvernului de la Bucureşti şi cu dorinţa celui de la Chişinău sistemul SMURD se va putea extinde în Republica Moldova.

Domnule ministru, câte ambulanţe acţioneze, în medie, zilnic, şi la câte intervenţii sunteţi solicitaţi?
Pe zi, SMURD-ul are operaţionale peste 280 de echipaje de prim ajutor, 30 de echipaje de terapie intensivă, 8 echipaje de terapie intensivă mobilă pentru nou-născuţi, 8-9 elicoptere funcţionale pe zi, plus accesul la alte resurse necesare, pe care le putem solicita de la „Armată”, Ministerul Afacerilor Interne. În curând, introducem intervenţiile pe Dunăre, cu barca, achiziţionată prin fondurile din 2% pe care, ulterior, le vom extinde. La acestea se adaugă avionul SMURD, care efectuează transferurile de urgenţă ale pacienţilor în stare critică, pe distanţe mari. În SMURD, sunt implicaţi peste 3.000 de pompieri, sute de medici şi asistenţi medicali, care fac gărzi în cadrul maşinilor şi elicopterelor, piloţi, cei care efectuează operaţiile de descarcerare. Într-un cuvânt, un număr mare de oameni pregătiţi, dăruiţi şi implicaţi în salvarea vieţii semenilor.

Şi aşa cum vă ştim cu siguranţă încă mai aveţi de lucru, că nu vă veţi opri aici...
Mai avem încă mult de lucrat mai ales pe partea calitativă şi a creşterii competenţelor, mai ales în cazul echipajelor de prim ajutor, deziderat în curs de realizare. Mai avem de lucrat pe partea de răspândire a echipajelor SMURD, de creştere a numărului echipajelor de terapie intensivă, de acoperire cu acest tip de echipaje judeţele unde acestea lipsesc, de creare a unor baze aeriene de salvare, mai ales pentru zonele montane. Eu spun că mai avem mult de lucru pentru consolidarea SMURD şi a întregului sistem de urgenţă.

Domnule ministru, ce a însemnat istoria de 25 de ani a SMURD?
A însemnat multe, foarte multe întâmplări şi fericite, şi triste... A însemnat oameni pierduţi la datorie. A însemnat intervenţii reuşite şi mai puţin reuşite... Înseamnă, zilnic, o medie de 1.000 de intervenţii de urgenţă. Adică foarte mult. Şi este o medie în creştere: anul trecut, aveam, zilnic, în medie, 850 de intervenţii.

Domnule ministru, eu am să amintesc episodul Maternitatea „Giuleşti”...
La Maternitatea Giuleşti am avut o intervenţie extrem de presantă şi dificilă. Din punctul nostru de vedere, a fost o intervenţie bine realizată, chiar dacă au fost şi victime. Dar să ne aducem aminte de accidentul din Muntenegru, cu transferul victimelor. Pentru noi a fost o premieră şi o provocare de amploare, în cadrul căreia a trebuit să acţionăm în afara ţării. A fost un episod care a marcat maturitatea SMURD, coordonarea precisă cu alte structuri.

Domnule ministru, se va privatiza SMURD ?
SMURD nu rimează cu privatizarea, cu externalizarea sau, cum spuneau unii la un moment dat, echipaje tip SMURD în cadrul diferitelor firme. SMURD-ul rămâne SMURD, componentă a Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Este un serviciu public. Iar în secunda în care acest concept se modifică SMURD-ul nu va mai fi SMURD. Va fi orice altceva, o firmă care face bani! Eu sper ca niciodată să nu asistăm la aşa ceva.

Domnule ministru, vă mulţumesc şi La mulţi ani SMURD!


 


 


 


 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră