Au început pregătirile pentru operaţiunea „Cu mască, fără mască“, POLIŢIA tot te recunoaşte!

29 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Au început pregătirile pentru operaţiunea „Cu mască, fără mască“, POLIŢIA tot te recunoaşte!

Asta arată datele publicate marţi in Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Soluţia IT va trebui să permită identificarea persoanelor din imagini, chiar dacă acestea poartă cagula sau burka, potrivit hotnews.ro. 

NBIS (National Biometric Identification System) urmăreşte implementarea unui sistem informatic care:

- va permite introducerea/preluarea de imagini faciale digitale in/din baza de date organizata la nivelul Politiei Romane si va permite cautari/verificari/comparatii ale acestora cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, telefoane mobile, ATM cam etc.) realizand recunoasterea persoanelor.

- opereaza cu rezolutia minima a imaginilor cautate/procesate de 32 pixeli intre pupilele ochilor.

- prin modulul expert de examinare avansata se va realiza procesarea suplimentara a imaginilor persoanelor cu fata partial acoperita sau fotografii cu rezolutie scazuta, provenite de la persoane suspecte si persoane cu identitate necunoscuta (ex: care poarta ochelari, si-au lasat barba, parul lung etc.).

- va permite efectuarea controlului calitatii imaginii introduse prin repozitionarea corecta a axei pupilelor ochilor, aspect important in utilizarea eficienta a algoritmului de recunoastere faciala, precum si recompunere tridimensionala a imaginilor faciale putin vizibile sau partial obturate.

- va fi compatibil cu standardul ISO 19794-5 privind imaginile digitale faciale frontale;

- va permite introducerea mai multor imagini digitale faciale la aceeasi fisa/caz in lucru;

- aplicatia va permite compararea imaginilor provenite din diferitele surse cu cele stocate in baza de date, rezultatul fiind o lista de posibile imagini duplicate, ordonate descrescator dupa probabilitatea de identificare.

- va permite un repository comun pentru depozitul de fisiere imagine intre IGPR si IGI, fara duplicarea fisierelor.

- va permite posibilitatea utilizarii unor mecanisme comune de indexare a imaginilor intre NBIS si IGI fara duplicarea fisierelor.

 

În caietul de sarcini se mai precizeaza si ca solutia ofertata va trebui sa ofere capabilitatea de identificare a persoanelor din imagini, chiar daca acestea prezinta:

- +/- 15 grade deviatie pe verticala si/sau orizontala, de la imaginea faciala frontala;


- schimbari faciale: barba, mustata si coafuri diferite, ochelari (cu exceptia ochelarilor de soare inchisi la culoare);


- fata partial acoperita, cu exceptia ochilor (de tip cagula, 'burka' etc)


- gradiente diferite de iluminare a fetei persoanei (intensitate si culoare);


- diferite expresii faciale, inclusiv gura deschisa.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră