Șeful STS a demisionat

29 Iul 2019
Șeful STS a demisionat

Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Ionel-Sorinel Vasilca, şi-a dat demisia din funcţie.

El a menţionat, într-un comunicat, că şi-a înaintat demisia "pentru a nu afecta prestigiul instituţiei".

"Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca urmare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112", a precizat Vasilca. 

Generalul – locotenent Ionel Vasilca este șeful STS din august 2017, când a fost numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Vasilca este singurul conducător de instituție care nu a avut nici o apariție în public pentru a da explicații despre modul în care a acționat pe parcursul cazului de la Caracal, soldat cu uciderea a două tinere de către Gheorghe Dincă.

UPDATE

Ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, a înaintat luni Guvernului şi preşedintelui Klaus Iohannis un raport referitor la acţiunile desfăşurate în cazul de la Caracal, anterior datei de 26 iulie, urmând ca, după analizarea în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, acesta să fie făcut public. 

UPDATE

Preşedintele Klaus Iohannis a primit luni demisia lui Ionel-Sorinel Vasilca din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, informează Administraţia Prezidenţială.

"În cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc marţi, preşedintele Klaus Iohannis va informa membrii CSAT pentru a lua act de această demisie", arată sursa citată.

UPDATE

"Cu ocazia audierii inregistrarii discutiei telefonice intre operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Sef Principal Florescu Vasilica Viorel si victima, s-a constatat ca politistul a avut o atitudine refractara fata de aceasta fara a da dovada de solicitudine si neimplicandu-se in obtinerea de date care sa conduca la identificarea locatiei unde se afla persoana apelanta, respectiv sa o consilieze pe aceasta, ori sa ii ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei pana la sosirea echipajelor de politie", se arată în raportul MAI.

UPDATE

Iată și reacția premierului Viorica Dăncilă, postată pe Facebook. O redăm integral:

”Salut demisia șefului STS, pe care, însă, mi-aș fi dorit să îl motiveze ascultarea vocii societății și responsabilitatea față de serviciul pe care l-a condus. Mi-aș fi dorit să nu vedem atâta aroganță din partea domnului Vasilca. Această demisie era necesară din prima zi, pentru gestionarea defectuoasă a cazului de la Olt, nu pentru prejudiciile de imagine aduse instituției. Este nepermis ca într-o asemenea situație șeful STS să ne vorbească de imagine.

Nu pot să nu remarc că președintele Iohannis nu a avut nicio reacție și nu a luat nicio măsură în privința șefului STS. În mod normal, Președintele ar fi trebuit să îl demită. Vedem deci cum, la domnul Iohannis și șefii de instituții pe care îi numește, firescul se întâmplă târziu și având la bază motivațiile greșite.

Mai asistăm astăzi la o ieșire heirupistă - la fel de întârziată și plină de amatorism - și din partea domnului Barna, căruia îi voi spune atât: deciziile care se impun vor fi luate de către Executiv în baza analizelor și rapoartelor emise de grupul de lucru condus de domnul Raed Arafat. De asemenea, voi solicita convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinară și vom implementa deciziile prin OUG. Guvernul nu va pierde timpul.

Primesc în fiecare zi concluzii din partea grupului de lucru, pe care le analizăm împreună și pe care le vom transpune în măsuri legislative, ținând cont de legislația existentă și de deciziile CCR. Fac această precizare în legătură cu informațiile apărute în spațiul public despre cartelele prepay. Cunoaștem bine deciziile CCR în domeniu și le vom avea constant în vedere. Nu va exista nicio măsură legislativă care să contravină acestor decizii care sunt obligatorii pentru fiecare cetățean român.

Asistăm deja la nepermis de multă politizare a acestui subiect. Am făcut încă de vineri un apel la decență și responsabilitate, principii pe care "candidații" le calcă zilnic în picioare.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră