Secretarul general al NATO, întâlnire cu Iohannis la Palatul Cotroceni: România este un aliat foarte hotărât

02 Iul 2015
Secretarul general al NATO, întâlnire cu Iohannis la Palatul Cotroceni: România este un aliat foarte hotărât
UPDATE 11:50 - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, după întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, că România este un aliat "foarte hotărât". 
 
"România este un aliat foarte hotărât. România se bazează pe NATO și NATO se poate baza pe România", a spus Stoltenberg.
 
La rândul său, Iohannis a declarat că că România își propune să fie un furnizor de securitate într-un context "foarte complicat".
 
"Așa cum am afirmat și am asumat prin Strategia Națională de Apărare, România își propune să nu fie doar un beneficiar de securitate, ci și un furnizor de securitate într-un context foarte complicat, alături de partenerii săi. Acțiunile noastre, ca stat, merg în această direcție", a afirmat Iohannis.

UPDATE 12:00
- Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, i-a transmis secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că "România va suplimenta și îmbunătăți contribuția la NRF, inclusiv prin identificarea de forțe și capabilități pentru Forța Întrunită cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF)".
 
"România continuă implementarea măsurilor pentru operaționalizarea Unității pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU) din București, îndeplinind astfel toate responsabilitățile care revin țării noastre în calitate de națiune gazdă. De asemenea, avem în vedere un calendar ambițios privind punerea la dispoziția Alianței a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi opțiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianței în zona sudică a flancului estic aliat", a precizat ministrul Dușa, potrivitunui comunicat al MApN.
...................................................

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns în această dimineață în România. Prima oprire a oficialului NATO a fost la sediul ministerului Apărării Naționale, acolo unde a fost primit cu onoruri militare.
 
Ulterior, Stoltenberg se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, dar și cu premierul interimar, Gabriel Oprea.
De la ora 10.00, oficialul NATO se va întâlni cu premierul interimar Gabriel Oprea, la Palatul Victoria, iar apoi cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE.

Secretarul general al NATO va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, de la ora 11.30, cei doi urmând să susţină o declaraţie de presă comună, de la ora 12.20, şi să participe la un dejun oficial, de la ora 12.50.

Jens Stoltenberg mai are în program o vizită la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Mircea Duşa, de la ora 14.25.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră