Legume şi fructe mai puţine din cauza secetei. Preţurile au început să crească

01 Sep 2015
Legume şi fructe mai puţine din cauza secetei. Preţurile au început să crească
Producția de legume și fructe va fi cu peste 20% mai mică în acest an din cauza secetei, iar preţurile au început deja să crească, spune  Aurel Tănase, directorul executiv al Organizației Interprofesionale Naționale Prodcom Legume-Fructe din România.

Creşterea preţurilor la fructe şi legume vine într-o perioadă când aceste produse sunt căutate pentru conservele de iarnă. Tănase spune că, în comparaţie cu aceeași perioadă din 2014, în unele pieţe preţurile au crescut mai ales la ceapă și cartofi.

"Se simte deja o creștere de preț, mai ales la ceapă și la cartofi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De exemplu, ceapa se vindea cu 0,9 lei pe kilogram, iar acum a ajuns la 2 — 2,2 lei/kg. Același efect va fi și la cartofi, pentru că producțiile vor fi anul acesta mai mici cu cel puțin 30-40%, în condițiile în care tuberculii nu au crescut. Acum, cartoful în piețe se vinde cu 1,5 lei pe kilogram, chiar a sărit la 2 lei, în timp ce anul trecut prețul din fermă era de 0,5 — 0,6 lei pe kilogram, iar în piețe ajungea până la un leu pe kilogram", a explicat Tănase pentru Agerpres.

Șeful Prodcom a precizat că a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii un ajutor financiar pentru producătorii de legume și fructe care au înregistrat pagube din cauza secetei, însă, deocamdată, se lucrează la centralizarea suprafețelor afectate. 

"Sunt două categorii de producători spre care se îndreaptă atenția autorităților, respectiv micul producător, cu un program de minimis, și fermele mari, cu o estimare a devierilor nefavorabile și o acoperire parțială în 2016. Probabil, în această perioadă, se notifică primăriile în raza cărora sunt suprafețele afectate pentru deplasarea unor comisii și încercarea de centralizare în vederea definirii unei anumite valori", a explicat Aurel Tănase.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră