Se vor construi două noi penitenciare. Află ce localităţi a ales Ministerul Justiţiei pentru amplasarea pușcăriilor

12 Iul 2015
Se vor construi două noi penitenciare. Află ce localităţi a ales Ministerul Justiţiei pentru amplasarea pușcăriilor
Ministerul Justiţiei vrea să facă două studii de prefezabilitate în vederea construirii a două penitenciare, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. „În situaţia asigurării unei suprafeţe aferentă unei persoane private de libertate pentru cazarea în comun de 4 metri pătraţi si 9 metri pătraţi pentru cazarea individuală, conform recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) şi Ordinului ministrului justiţiei nr. 433/2010, capacitatea de cazare a sistemului penitenciar se limitează la un număr de 18.973 locuri de cazare, ceea ce raportat la un efectiv de 29.940 deţinuţi, la data de 10.03.2015, rezultă un deficit de 10.967 de locuri, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern lansat de Ministerul Justiţiei în dezbatere publică.

„Considerăm că este oportună construirea a două penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri. (...) Astfel, prin prezenta Hotărâre a Guvernului se autorizează Ministerul Justiției, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziția a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare în Comuna Berceni, județul Prahova și în  Municipiul Caracal, județul Olt”, se menţionează în același document.



Iniţiatorii proiectului de act normativ invocă, în argumentaţia de susţinere a acestui proiect legislativ, sancţiunile dictate de CEDO împotriva statutului român, în cauzele ce reclamau condiţiile de detenţie.

„Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant şi extrem de îngrijorător îl constituie faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie. Până în prezent, statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră