Se schimbă lista datornicilor la ANAF? MARELE ANUNŢ făcut de Fisc!

26 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Se schimbă lista datornicilor la ANAF? MARELE ANUNŢ făcut de Fisc!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat astăzi  că propune modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligaţii fiscale restante, în sensul că doar persoanele fizice cu datorii neachitate la timp de cel puţin 15.000 lei să mai apară pe listele publicate de către instituţie. Anterior, plafonul minim era de 1.500 lei. 

Listele publicate anul trecut de ANAF, începând cu restanţele de 1.500 de lei, au generat mai multe reacţii adverse din partea unor persoane care spun că fie şi-au plătit taxele, fie se judecau atunci cu Fiscul, considerând că nu trebuie să plătească sumele impuse de către ANAF.Ulterior, Fiscul a propus "modificarea procedurii de publicare a listelor cu obligaţii fiscale restante, respectiv a plafoanelor sub care cuantumul total al obligatiilor fiscale restante nu mai fac obiectul publicãrii pe site".

"Aceste plafoane sunt: a) 500.000 lei, pentru marii contribuabili; b) 250.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii; c) 100.000 lei, pentru celelalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistreazã obligatii fiscale restante si din desfãsurarea de activitãti economice în mod independent sau exercitã profesii libere; d) 15.000 lei, pentru debitorii persoane fizice, altele decât cele de la lit. c)", a precizat instituţia fiscală, într-un comunicat.

În 16 mai 2016, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restanţe de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind înregistraţi 187.230 debitori, care aveau de plată 3,4 miliarde lei, inclusiv din activităţi independente sau profesii libere, potrivit news.ro. 

În luna iulie 2016, ANAF a schimbat regulile de publicare a listelor datornicilor la buget, eliminând persoanele fizice şi firmele ale căror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie să le primească de la stat, prin restituire sau rambursare. După modificarea procedurii, listele publicate în august 2016 mai conţineau doar 126.365 de persoane fizice cu datorii la stat, care însumau peste 3 miliarde lei (671,1 milioane euro) în 30 iunie 2016. 

Peste 180.000 de nume de contribuabili pe lista ANAF 

Lista de atunci conţinea 187.230 de nume de contribuabili, şi putea fi accesată şi descărcată de la această adresă. Lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.

Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată circa 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Conform Codului de procedură fiscală, „obligaţii fiscale restante” înseamnă:

a) obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;

b) diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.

Fac obiectul publicării doar creanţele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de procedură fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentinţe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvenţă sau în faza penală, alte creanţe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată şi cele a căror executare este suspendată, se arată într-o postare pe site-ul ANAF. În aplicarea iniţiativei europene Open Data, şi pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicată pe date.gov.roîn format accesibil, reutilizabil şi redistribuibil.

Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015. Contribuabilii cu restanţe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile şi li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situaţiei fiscale, iar în cazul în care astfel de situatii sunt constatate de contribuabili dupa publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră