Se alintă! - primul diagnostic al medicilor în cazul unei tinere de 18 ani care a murit din cauza unei tumori la creier (VIDEO)

07 Iul 2017
Se alintă! - primul diagnostic al medicilor în cazul unei tinere de 18 ani care a murit din cauza unei tumori la creier (VIDEO)

O tânără în vârstă de 18 ani, care s-a prezentat la spital cu dureri de cap și grețuri, a fost  trimisă acasă de medici, cu un diagnostic absolut stupefiant: este prea alintată. Trei săptămâni mai târziu, fata a murit, la autopsia efectuată de medicii legiști fiind descoperită o tumoră pe creier. Poliţia a deschis un dosar penal pentru omor din culpă, iar la spital se fac verificări.
Ana Maria a ajuns la Spitalul de Urgență din Bârlad pe 4 iunie, cu dureri mari de cap și grețuri. Părinţii spun că, după câteva ore, medicii au trimis-o acasă cu o rețetă: vitamine și antibiotic.

"A zis că nu are nimic. Să meargă acasă că se alintă, i-a spus o asistentă. A zis că nu e de internare, nu are nimic fata. S-o ia acasă. A consultat-o vreo trei doctori și după aia, când a venit cu rețeta acasă, lua tratamentul, dar tot așa. Tot voma și dureri de cap", a declarat mama tinerei, Culina Ciobanu.

Pe 29 iunie, seara, tinerei i s-a făcut foarte rău. A fost dusă la același spital, cu ambulanța, medicii încercând să o resusciteze timp de două ore, fără succes însă.

La autopsie s-a descoperit că tânăra avea o tumoră pe creier.

"Noi am găsit o tumoră la baza creierului, destul de mare, într-o poziție inabordabilă chirurgica", a declarat Sergiu Săvinescu, medic legist.

Tumora putea fi detectată la examinarea cu computer tomograf sau RMN.

"La prima internare, la prima vedere cu doctorul trebuia să spună: uite, mergi, ia trimitere de la medicul de familie. Vino să facem un tomograf, să facem ceva. Așa, fata a plecat dezamăgită de acolo și vă dați seama că a doua oară când s-a dus, a dus-o în comă și nu au putut să o mai resusciteze. A murit fata. Pe cine să credem?", este de părere o apropiată a familiei.

Familia va depune plângere și la Colegiul Medicilor.
"Am făcut plângere că nu i-a dat tratamentul cum trebuia. Nu își făcea nici un efect. Putea să spună că are ceva la cap, să mă duc la Iași sau mai departe din prima. Nu că se alintă sau că nu ai nimic, tu ești sănătoasă, du-te acasă", spune mama fetei.

Conducerea unităţii medicale a declanşat o anchetă internă în acest caz pe care îl consideră "o situaţie nefericită care poate apărea în orice unitate medicală".

"A avut o prezentare pentru o cefalee, am înțeles, pentru care toate examinările de la momentul respectiv au condus la o recomandare de tratament la domiciliu. Dacă nu au găsit ca indicație computer tomograf, asta este, cu siguranță, o concluzie a evaluării de la momentul respectiv", spune Gabriela Daniș - directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Bârlad.


"Conform protocoalelor, nu orice cefalee are recomandare de Computer Tomograf. Trebuie să aibă nişte caracteristici mai complexe care să indice o astfel de investigaţie medicală. Ce ar însemna acum să facem CT la 40.000 de pacienţi care ajung anual în CPU", a a mai declarat Gabriela Daniş.

"Ca în orice astfel de caz, vom verifica traseul clinic, foile de observaţie, ce examinări de specialitate i s-au făcut şi de ce tratament a beneficiat pacienta atunci când a ajuns iniţial la CPU cu acea cefalee. De asemenea, vom pune la dispoziţia organelor de anchetă tot ceea ce ne solicită", susţine Gabriela Daniş.

Poliţiştii bârlădeni au întocmit dosar penal în acest caz pentru moarte suspectă.

"În urma sesizării făcută de către medicul de gardă, poliţiştii au fost la spital în noaptea în care s-a înregistrat decesul pacientei de 18 ani. Deocamdată, nu au venit concluziile medico-legale în acest caz, existând doar acel certificat constatator al decesului în care se specifică doar cauza morţii", a precizat responsabilul mass-media al Poliţiei Judeţene Vaslui, Alina Tonică.

Potrivit sursei citate, tânăra de 18 ani era din comuna vasluiană Găgeşti, însă locuia fără forme legale în municipiul Bârlad.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră