Scriitoarea Ileana Vulpescu, decorată cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler (VIDEO)

18 Mai 2017
Scriitoarea Ileana Vulpescu, decorată cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler (VIDEO)

Scriitoarea Ileana Vulpescu a fost decorată joi de preşedintele Iohannis cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni.

"Ne aducem aminte cum, într-o perioadă marcată de propagandă și cenzură, romanele dumneavoastră ne ofereau, vă citez, "farmecul netulburat al cărții", îndemnându-ne să ne recunoaștem în personaje veridice, să ne regăsim în trăiri autentice. Grija pentru cuvântul scris, pentru literatura valoroasă, pentru nivelul de excelență al limbii literare, pentru libertatea expresiei, pentru o artă fără compromisuri, iată principii care v-au ghidat ca om și scriitor. Principii pe care noi generații de scriitori le-au văzut întâi în operă dumneavoastră. (...) Vă doresc să aveți puterea de a continua să scrieți și să exprimați, ca și până acum, adevărul despre oameni și, mai ales, despre umanitatea care ne leagă!", a afirmat șeful statului. 

 

 

Ileana Vulpescu a mărturisit că la vârsta sa nu mai aștepta o astfel de onoare. "Sunt foarte onorată de distincția pe care am primit-o astăzi, pe care, să spun drept, la 85 de ani nu o mai așteptam. (...) La vârsta mea am văzut că sunt două principii care contează foarte mult în viață, este o vorbă țărănească — "mai pune române, mai lasă jupâne" — și un filosof din Roma antică ne spunea: "Vrei să fii liber, nu ține seama nici de injurii, nici de laude". Aceste două principii mi-au călăuzit viața", a declarat Ileana Vulpescu. Scriitoarea i-a urat șefului statului să rămână "un nume luminos" în istoria românilor. 

În cadrul aceleaşi ceremonii, şeful statului a decorat şi PEN Club România cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria A - "Literatură". Președintele Iohannis a subliniat că distincția reprezintă o apreciere a eforturilor pe care le depun scriitorii în apărarea unor drepturi fundamentale ale omului și valori esențiale ale democrației și statului de drept.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră