Scandalul Dieselgate: Anual, în Europa, 5.000 de decese din cauza emisiilor de oxizi de azot!

18 Sep 2017 | scris de Magda Marincovici
Scandalul Dieselgate: Anual, în Europa, 5.000 de decese din cauza emisiilor de oxizi de azot!

Scandalul Dieselgate ar fi la originea a 5.000 de decese anual, în Europa, din cauza emisiilor în exces de oxizi de azot. Sunt rezultatele publicate recent de cercetătorii norvegieni. Cele mai expuse țări sunt Germania, Italia ... și Franța, transmite destinationsante. 

Potrivit datele publicate de cercetătorii de la Norwegian Meteorological Institute în colaborare cu International Institute for Applies Systems Analysis din Austria și departamentul Space, Earth & Environment al Chalmers University of Technology din Suedia, nivelul oxizilor de azot înregistrat în aerul european este între 4 și 7 ori mai mare, comparativ cu valorile furnizate de testele de certificare. Motoarele moderne au fost optimizate de fabricanți în așa fel încât software-ul de testare să subestimeze nivelul de poluare al mașinii, explică prof. Jan Eiof Jonson, coordonatorul echipei de cercetători.  

Astfel, poluarea suplimentară permisă prin această manipulare este responsabilă de 5.000 de decese în fiecare an, în Europa. În total, 425.000 de decese premature sunt puse în legătură cu poluarea aerului, înregistrate în Uniunea Europeană. Din totalul deceselor, 90% sunt urmarea unei boli cardiovasculare sau respiratorii. 

Cercetătorii subliniază că numărul mașinilor diesel s-a dublat de la sfârșitul anilor 1990. În prezent, peste 100 de milioane de mașini de acest tip sunt în circulație în Europa, respectiv de două ori mai multe comparativ cu celelalte continente. Cercetătorii mai evidențiază și diferența netă de pericol între diesel și benzină. Dacă emisiile diesel erau la fel de joase ca în cazul benzinei, trei sferturi dintre decesele premature înregistrate ar fi putut fi evitate, precizează cercetătorii. Cele mai expuse acestui risc de decese premature legate de poluare cu particule fine sunt Germania, Franța și Italia având în vedere numărul locuitorilor și volumul vânzărilor de mașini diesel. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră