UPDATE. Scandal după cutremur: Nu vă bazaţi pe instituţiile statului

25 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Scandal după cutremur: Nu vă bazaţi pe instituţiile statului

Conform proiectului Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, în România, riscul de cutremur există, ţinând cont de activitatea seismică din zona Vrancea. În documentul aflat în dezbatere publică pe site-ul MAI se arată că, în situaţia unui seism de magnitudine mare, trei sferturi dintre locuitorii României pot fi afectaţi.

"Riscul de producere a unui cutremur major se menţine, iar în zonele care pot fi afectate de acesta locuieşte 75% din populaţia României şi există importante elemente de infrastructură critică", se arată în proiectul Strategiei, citat de mediafax.ro.

De asemenea, o analiză făcută la nivelul IGSU, salvatorii sunt vulnerabili în caz de cutremur şi este nevoie de investiţii în instruire, dar mai ales de achiziţia de echipamente necesare salvării.  Salvatorii nu au "stocuri de materiale şi tehnică necesare gestionării unor situaţii de urgenţă majore (ex.cutremur)".

"Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare", este un alt aspect trecut la capitolul vulnerabilităţi.

După cutremurul din noaptea de vineri spre sâmbătă, şeful Corpului de control al premierului, Valentin Mircea a postat pe Facebook mai multe mesaje critice la adresa instituţiilor statului şi televiziunilor, pe care, ulterior, le-a şters.

"IGSU - 0 (zero).Televiziunile de stiri - 0 (zero) Institutul de Fizica Pamantului - 1 (unu) - a 'crapat' site-ul iar comunicarea pe paginile de socializare s-a limitat la Twitter! Concluzia preliminara: institutiile statului roman au note maxime la simpozioane si umflat muschii dar nu va bazati pe ele cand va lovi un mare cutremur", a scris Valentin Mircea pe Facebook.


Secretarul de stat în MAI Raed Arafat spune însă că, în cazul unui cutremur, responsabilitatea nu este doar a statului, ci şi a cetăţeanului să aibă grijă de cel de lângă el. "Nu era cazul să alertăm populaţia pentru un cutremur de cinci grade, dar sigur că oricând reluăm informaţiile pe care le avem pe site-ul MAI", a declarat Arafat pentru news.ro.

El el a dat ca exemplu campania "Nu tremur la cutremur". Secretarul de stat a adăugat că oriunde în lume, cu atât mai mult în România, unde avem o zonă seismică, oamenii trebuie să fie educaţi cu privire la cutremur, ce este indicat să facă şi ce nu. "Dar probabil că panica este firească", a mai spus Arafat.

Guvernul s-a dezis de afirmaţiile şefului corpului de control al premierului. „Valentin Mircea a vorbit în nume personal, acesta nu este și poziția Guvernului. Guvernul, prin vicepremierul Vasile Dîncu și instituțiile pe care le coordonează, a analizat recent care este răspunsul autorităților la un cutremur cu consecințe deosebite si raportul a fost prezentat în Guvern și apoi public, împreună cu concluziile și măsurile necesare pentru siguranța populației”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, conform Digi24.

După toate aceste reacţii, Valentin Mircea a postat pe Facebook un mesaj în care a precizat că "opiniile exprimate pe aceasta pagina reprezinta exclusiv pozitia personala a autorului. Este vina mea ca nu am fost inteles. In curand voi reveni înapoi, în mediul privat, iar comunicarea va fi făcută în principal pe LinkedIn, Twitter si pe blogul meu profesional".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră