Schimbări la "Prima casă". Decizia care scade preţul apartamentelor vechi

08 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Schimbări la

Astfel, statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maxim 40%, anunţă Guvernul.

Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiţii favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătăţirea celui existent.

Conform ordonanţei adoptate de Guvern, prin locuință nouă, în sensul programului ”Prima casă”, se înțelege orice imobil care respectă condițiile pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

De asemenea, vor fi asimilate în categoria locuințelor noi și locuințele supuse cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic.

Totodată, actul normativ introduce o dispoziție tranzitorie conform căreia solicitările de acordare a unei finanțări garantate transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgenţă se soluționează prin aplicarea dispozițiilor legale în vigoare la data depunerii lor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră