ADN-ul CORUPŢIEI?- Familii de politicieni sub anchetă penală

01 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
ADN-ul CORUPŢIEI?- Familii de politicieni sub anchetă penală

 

În ultimii ani, frați, surori, soții, fiice, cumnați de politicieni și oameni de afaceri au ajuns în fața oamenilor legii. Unii au fost reținuți, alții se află și acum în arest la domiciliu sau sub control judiciar. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost condamnat, astăzi, la opt ani de închisoare, în timp ce fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit cinci ani de închisoare. De asemenea, omul de afaceri Răzvan Alexe a fost condamnat la de doi ani şi jumătate de închisoare. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă. În acest dosar, Mircea Cosma este acuzat că ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Judeţean.

Fiul lui Cosma este acuzat ca, alături de un apropiat, ar fi primit peste 4,4 milioane de lei de la mai mulţi oameni de afaceri din Prahova, pentru a-l influenţa pe tatăl sau – preşedinte al CJ Prahova – să le dea contracte ilegal cu instituţia publica pe care o conducea.  Fiica lui Mircea Cosma, Andreea, care este notar public, este cercetată şi ea într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Familia fostului preşedinte Băsescu, probleme în justiţie 

Nici familia fostului preşedinte Traian Băsescu nu a prea ocolit problemele cu justiţia. Mircea Băsescu, Dragoş Băsescu- nepotul fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana Băsescu, Radu Pricop- ginerele fostului preşedinte au avut şi au  probleme cu justiţia. Unii condamnaţi, alţi sub control judiciar, anchetele fiind în desfăşurare. Mircea Băsescu a fost condamnat pe 16 iunie 2016  la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel, decizia Curţii de Apel Constanţa fiind definitivă.

Alin Cocoș

Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş, este judecat în arest la domiciliu. Acesta s-a aflat în arestul Poliției Capitalei mai bine de două luni.Alin Cocoş, alături de Alina Bica, Dorin Cocoş, Ionuţ Mihăilescu şi Adriean Videanu au fost trimişi în judecată în 27 februarie. Fiul lui Dorin Cocoș este cercetat pentru dare de mită şi trafic de influenţa.

Elena Udrea

Elena Udrea este fosta soție a lui Dorin Cocoș. Fostul ministru a scăpat şi de arestul la domiciliu în dosarul "Gala Bute". Începând din 7 mai 2015, Elena Udrea s-a aflat în arest la domiciliu. Ea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor, după ce Instanţa Supremă a decis definitiv înlocuirea măsurii arestului preventiv. Fostul ministru Elena Udrea a stat în arest preventiv din 25 februarie, până în 30 aprilie ea fiind încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

Iulian Herțanu

Iulian Herțanu este cumnatul premierului Victor Ponta. În 18 februarie, Iulian Herţanu a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic. Miercuri, 17 iunie, Iulian Herţanu a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este cercetat pentru evaziune fiscală, deturnare de fonduri europene, constituire de grup infracţional.

Emanuela Pendiuc

Emanuela Pendiuc este fiica edilului Tudor Pendiuc. Primarul Piteștiului a fost arestat preventiv pe 7 noiembrie 2014, într-un dosar în care este cercetat pentru corupție în legătură cu încheierea unui contract nelegal privind transportul public local. Tot de la acea dată, Emanuela Pendiuc, realizator de emisiuni la postul public de televiziune, a fost pusă sub control judiciar. Pe 20 martie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe primarul suspendat al municipiului Pitești, Tudor Pendiuc, sub acuzația de luare de mită și abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În același dosar a fost deferită justiției inclusiv fiica sa, Emanuela Pendiuc, acuzată de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Vanda Vlasov

Vanda Vlasov este fiica lui Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Vanda Vlasov este urmărită penal de procurorii DNA, care o acuză că ar fi determinat doua angajate ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional să elibereze adeverinţe fără ştiinţa conducerii instituţiei şi care au fost folosite de tatăl sau, Mihail Vlasov, în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţa .

Andrei Hrebenciuc

Andrei Hrebenciuc este judecat, alături de tatăl său, Viorel Hrebenciuc, în dosarul retrocedării ilegale de păduri. Acesta a cerut, la începutul lunii iunie, să fie aplicată în cazul său procedura simplificată, după ce şi-a recunoscut faptele de care este acuzat de procurorii anticorupţie. În dosarul retrocedării ilegale de păduri au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane. Andrei Hrebenciu a fost reținut în dosarul retrocedărilor în luna octombrie. În decembrie, fiul deputatului PSD a fost plasat în arest la domiciliu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră