Rovana Plumb: Noua lege a salarizării ar putea fi aplicată din decembrie. Vor fi 5 trepte de salarizare

07 Iul 2015
Rovana Plumb: Noua lege a salarizării ar putea fi aplicată din decembrie. Vor fi 5 trepte de salarizare
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat astăzi că noua lege a salarizării ar putea fi aplicată din luna decembrie a acestui an, va cuprinde 5 trepte de salarizare şi va fi aplicată aceeași metodă de calcul în cazul celor care au lucrat în grupa I și în grupa a II-a de muncă și pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 și pentru cei pensionați după 1 ianuarie 2011.

Rovana Plumb a spus că principiile care vor sta la baza actului normativ vor fi sustenabilitatea financiară - majorările salariale se vor face pe baza unui buget predictibil, motivarea și performanța profesională, iar criteriile pentru evaluarea performanței profesionale vor fi competența profesională, nivelul studiilor, coordonarea, responsabilitatea și impactul deciziilor, condițiile de muncă, incompatibilitățile și regimurile speciale.

"Vor fi cinci trepte de salarizare, raportul între salariul minim și salariul maxim este de 1 la 18. Salariul minim va fi de 1.200 de lei. Încercăm să finalizăm cât mai repede această lege a salarizării. Aș vrea ca pe parcursul verii să putem să terminăm toate consultările, astfel încât, la începutul lunii septembrie, ea să poată fi finalizată. Salariul minim ar putea să fie aplicat în funcție de spațiul fiscal bugetar, cum am discutat și cu domnul ministru Teodorovici. Sigur, salariul minim pe economie va fi de la 1 ianuarie 2016, dar Legea salarizării în sectorul bugetar s-ar putea să-și înceapă aplicabilitatea din decembrie anul acesta, însă în funcție de spațiul fiscal bugetar", a declarat Rovana Plumb, la Antena 3.

Ministrul Muncii a mai spus că în cazul pensionarilor care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă se va aplica aceeaşi metodă de calcul şi va fi revăzut fiecare dosar în parte. "Sunt aproape 200.000 de pensionari pentru care s-a făcut corecție, s-a făcut repararea unei nedreptăți, pentru că erau două formule aplicabile, pentru cei care au lucrat în grupa I și în grupa a II-a de muncă și pensionați înainte de 1 ianuarie 2011 și pentru cei pensionați după 1 ianuarie 2011. Am reglat acest lucru, se aplică aceeași metodă de calcul. Avem la dispoziție trei luni în care vom recalcula fiecare dosar în parte, astfel încât să se poată intra în drepturi în momentul în care se finalizează dosarul. Noi am estimat că va dura în jur de trei luni. Să sperăm că printr-un management administrativ eficient vom putea să rezolvăm mai rapid", a mai spus Rovana Plumb. 

Ponta anunţă pensii mai mari

"O măsură de dreptate socială: românii care au lucrat în condiţii grele în grupa I şi a II-a de muncă vor primi ‪#‎pensii‬ mai mari! Încă de anul trecut am discutat cu partenerii internaționali și am pus bani deoparte pentru această decizie, care mai repară din nedreptățile comise în 2010-2011!", a anunţat  premierul Ponta azi pe Facebook.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră