România vrea să-şi refacă sistemul de irigaţii cu bani europeni

16 Iul 2015
România vrea să-şi refacă sistemul de irigaţii cu bani europeni
Romania vrea să investească 550 milioane de euro, mai ales din fonduri europene, în reabilitarea reţelei de irigaţii, care să acopere 750.000 de hectare până în anul 2020, scrie balkaninsight.com.

Guvernul român a alocat deja 119 milioane de auro de la buget pentru irigaţii şi se aşteaptă să primească aproximativ 370 milioane de euro de la UE din fondurile alocate României  în perioada  2014-2020, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Dacă vom primi banii, vom putea moderniza sistemul de irigaţii care va duce la obţinerea unor rezultate mai bune în agricultură", a mai spus Constantin.

Sistemul de irigaţii din România acoperă la nivel naţional 30% din teritoriu. Dacă va fi complet reabilitat şi modernizat, România nu va mai fi nevoită să importe cereale, spun specialiştii.

Înainte de 1990, sub regimul comunist, sistemul de irigaţii românesc se întindea în întreaga ţară, dar numai 10% din acesta mai funcţionează în prezent, notează publicaţia amintită. Conform sursei citate, mai mult de jumătate dintre români trăiesc în mediul rural. Agricultura a dus însă lipsă de investiţii, în timp ce alte probleme  ţin de fragmentarea terenurilor, procesele de revendicare, obstacolele tehnologice şi exodul tinerilor către oraşe.

Suprafaţa agricolă totală a României este de  14.7 millioane de hectare din care  9.3 millioane hectare sunt arabile. Mai mult de 1,3 millioane de hectare de terenuri arabile sunt lăsate în paragină, conform statisticilor.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră