România nu se lasă intimidată: Măsurile Rusiei împotriva bazei de la Deveselu sunt complet nejustificate

25 Iul 2015
România nu se lasă intimidată: Măsurile Rusiei împotriva bazei de la Deveselu sunt complet nejustificate
Ministrul român de Externe Bogdan Aurescu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au avut o convorbire telefonică în care au discutat şi despre anunțurile recente ale Federației Ruse privind dislocarea de bombardiere strategice în regiunea Mării Negre, precum și alte măsuri menite să dezvolte tehnologii militare sofisticate ca răspuns la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice. 

"Ministrul român al afacerilor externe a arătat că aceste măsuri sunt complet nejustificate având în vedere faptul că Baza de la Deveselu, care va fi integrată în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, nu vizează Rusia și este un mijloc de apărare exclusiv împotriva amenințărilor din afara spațiului euro-atlantic", precizează MAE.

Totodată, Aurescu a susţinut reacțiile publice ale NATO în acest caz, apreciindu-le drept adecvate. Alianţa Nord-Atlantică condamnă suplimentarea forţelor şi avertizând că ar putea fi periclitată stabilitatea regională."Condamnăm planurile Rusiei de suplimentare a prezenţei militare în Crimeea şi suntem preocupaţi de intenţiile de consolidare a capabilităţilor militare în regiunea Mării Negre, situaţie care poate avea implicaţii pentru stabilitatea regiunii", a declarat un oficial NATO pentru Newsweek.

De altfel, în convorbirea cu Aurescu, secretarul general al NATO a reafirmat determinarea Alianței de a continua dezvoltarea sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, precum și de a explica obiectivele sale.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră